Op dit moment komt de import uit India. De eerste ladingen zijn, net als vorig jaar, half maart aangekomen. De volumes zijn echter beperkt. De Indiase uien waren binnen 24 uur na aankomst uitverkocht. Zelfs de kleinere kalibers, die in Italië minder populair zijn, vlogen de winkels uit. Het aanbod is lang niet groot genoeg voor de vraag. Hierdoor stegen prijzen tot €0,75-0,80 per kilo (zakken van 10-25 kilo).
De schaarste van witte uien in Italië zal nog wel even aanhouden. Vanaf 15-20 april begint de import van Australische uien, maar ook hier zijn de volumes klein. De uien, die naar Italië komen, zijn al verkocht binnen exportprogramma's.
Hierna is het de beurt aan Mexico en Argentinië, hoewel de Argentijnse productie te kampen heeft met fytosanitaire problemen. De import zal de markt moeten vullen tot eind mei, wanneer de vroege Italiaanse rassen verwacht worden. Dit lijkt een onmogelijk opgave. Consumenten zullen dan ook tijdelijk over moeten gaan op alternatieven, zoals gele uien.
Ook in het geval van gele uien is de vraag groter dan het aanbod. Dit verschil is minder groot, maar werkt toch prijsverhogend. Het Italiaanse seizoen is al een tijdje voorbij, productie komt nu voornamelijk uit Oostenrijk, Nederland en Frankrijk. Prijzen voor deze uien liggen tussen de €0,30-0,32/kg (Franse en Nederlandse) en €0,38/kg (Oostenrijkse). Twee weken geleden lagen de prijzen nog onder de €0,29.