Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Volumes uit India kunnen gat niet dichten

Italië: witte uien schaars


Uien zijn dit seizoen moeilijk verkrijgbaar bij de groothandel, zeker als het gaat om witte uien. Dit is terug te zien in de prijzen. Het seizoen voor witte uien is zowel in Italië als in andere Europese landen een paar weken geleden geëindigd. Inkopers moeten zich daarom wenden tot import.

Op dit moment komt de import uit India. De eerste ladingen zijn, net als vorig jaar, half maart aangekomen. De volumes zijn echter beperkt. De Indiase uien waren binnen 24 uur na aankomst uitverkocht. Zelfs de kleinere kalibers, die in Italië minder populair zijn, vlogen de winkels uit. Het aanbod is lang niet groot genoeg voor de vraag. Hierdoor stegen prijzen tot €0,75-0,80 per kilo (zakken van 10-25 kilo).

Maar waarom zijn die Indiase volumes zo klein? Handelaars hebben hier twee redenen voor. Allereerst heeft dit te maken met het feit dat er begin maart nog Italiaanse productie op de markt is. Geïmporteerde uien, die vanwege transportkosten duurder zijn, worden dan niet goed verkocht.

Een andere, vaker genoemde, mogelijkheid is dat de Indiase volumes momenteel vanwege seizoensinvloeden laag zijn en er minder uien voor de Italiaanse export bestemd zijn. De schaarste van witte uien in Italië zal nog wel even aanhouden. Vanaf 15-20 april begint de import van Australische uien, maar ook hier zijn de volumes klein. De uien, die naar Italië komen, zijn al verkocht binnen exportprogramma's. 

Hierna is het de beurt aan Mexico en Argentinië, hoewel de Argentijnse productie te kampen heeft met fytosanitaire problemen. De import zal de markt moeten vullen tot eind mei, wanneer de vroege Italiaanse rassen verwacht worden. Dit lijkt een onmogelijk opgave. Consumenten zullen dan ook tijdelijk over moeten gaan op alternatieven, zoals gele uien.

Ook in het geval van gele uien is de vraag groter dan het aanbod. Dit verschil is minder groot, maar werkt toch prijsverhogend. Het Italiaanse seizoen is al een tijdje voorbij, productie komt nu voornamelijk uit Oostenrijk, Nederland en Frankrijk. Prijzen voor deze uien liggen tussen de €0,30-0,32/kg (Franse en Nederlandse) en €0,38/kg (Oostenrijkse). Twee weken geleden lagen de prijzen nog onder de €0,29.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven