Russen besteden helft inkomen aan voedsel

Rusland boycot Turkse aubergine

Om fytosanitaire redenen breidt Rusland de boycot van Turkije uit. Ook aubergines worden geweerd. Russen besteden voor het eerst in jaren weer meer dan de helft van hun inkomen aan voeding. Ook de armoede in het land stijgt. Poolse appelen zijn fors goedkoper en door nieuwe wetgeving is import naar Tsjechië lastiger geworden.

Rusland boycot Turkse aubergine

Eerder deze week werd in een partij van 15,92 ton Turkse aubergines de Californische trips aangetroffen. Aubergines staan niet op de lijst geboycotte producten, maar de partij voldeed door deze besmetting niet aan de fytosanitaire eisen van Rusland. Het is de vierde keer dit jaar dat de Russische autoriteiten een dergelijke besmetting aantreffen in Turkse aubergines. Vanwege deze "voortdurende instroom van besmette Turkse aubergines" heeft de fytosanitaire inspectie een tijdelijke boycot van Turkse aubergines afgekondigd. De maatregel treedt 25 april in werking.Russen besteden helft inkomen aan voeding

Voor het eerst sinds 2008 spenderen de Russen weer de helft van hun maandelijkse inkomsten aan voeding. Door de daling van het reële inkomen worden de Russen gedwongen alleen de basisartikelen te kopen. In februari spendeerden Russen 50,1 procent van hun inkomen aan voeding, inclusief alcohol en tabak. Dat blijkt uit een nieuwe studie. In de armere huishoudens wordt het grootste deel van het besteedbaar inkomen uitgegeven aan voeding. Vorig jaar steeg het aantal Russen onder de armoedegrens tot 19,2 miljoen oftewel 13,4 procent van de bevolking. Dat is het hoogste armoedecijfer in de afgelopen negen jaar.

Tsjechië stelt nieuwe importeisen

De Tsjechische regering heeft nieuwe importeisen vastgesteld voor groenten en fruit. Daarmee wordt de bureaucratische last voor importeurs verzwaard. Importeurs moeten 24 uur voordat een partij ingevoerd wordt extra documenten indienen. Hoewel de regels voor alle EU-landen gelden, worden vooral Poolse exporteurs getroffen. Polen is de grootste handelspartner van Tsjechië. De Poolse handel vreest dat de Tsjechen minder zullen importeren. Eerder stelde de regering al een vergelijkbare maatregel in voor vlees en vleesproducten.

Poolse appelprijzen 30% lager

De prijs voor appelen Poolse appelen ligt gemiddeld 30 procent lager dan vorig jaar. Oorzaak is een trage export en een hoge voorraad. De appelen brengen tussen de 16 en 37 cent per kilo op.
De beste prijzen worden gemaakt voor de Golden Delicious en Gala. Een jaar geleden lag de ondergrens van de markt op 25 cent per kilo. Oekraïne is op dit moment de belangrijkste handelspartner van Polen. Daarnaast krijgt de Poolse handel het nog altijd voor elkaar om onder de radar appelen te exporteren naar Rusland.

Turkse tomaten onderschept
Tijdens een inspectie in de regio Orenburg ontdekte de inspecteurs een fout in de papierwinkel bij 19,9 ton tomaten. Volgens de documenten waren de producten uit China via Kazachstan ingevoerd. Bij nadere controle bleek dit niet te kloppen. De inspecteurs ontdekten dat de tomaten afkomstig waren uit Turkije en de grens over gesmokkeld waren.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven