Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Brexit groot risico voor Britse biologische sector"

Britse producenten en verwerkers van biologische voeding kunnen geconfronteerd worden met een onzekere toekomst wanneer de Britten in juni instemmen met een 'Brexit'. De bio-vergunningsverlenende instantie OF&G zegt dat het deel uitmaken van de EU biologische bedrijven in het land directe toegang geeft tot 's werelds op één na grootste biologische markt, die meer dan 26 miljard euro waard is. Als het Verenigd Koninkrijk instemt met een vertrek uit de EU moeten biologische bedrijven waarschijnlijk hogere handelstarieven gaan betalen en daalt de waarde van de Pond hoogstwaarschijnlijk. Hierdoor kan het importeren van bepaalde grondstoffen en ingrediënten duurder worden.

Risico's
Dit zijn niet de enige risico's. Volgens OF&G kan een vertrek uit de EU betekenen dat de Britten niet langer invloed kunnen uitoefenen op de aan de gang zijnde ontwikkeling van de EU-regelgeving, terwijl ze zich hier wel aan moeten houden wanneer ze toegang willen houden tot de Europese markten.

Roger Kerr, chief executive van OF&G: "Biologisch is een sterke en groeiende sector in heel Europa en we maken ons zorgen over de vraag of de mogelijkheden die dit biedt, beschikbaar blijven voor Britse bedrijven als het Verenigd Koninkrijk de EU zal verlaten." Kerr geeft ook aan dat hij nog geen enkel voordeel ziet voor de biomarkt na het eventueel verlaten van de EU, maar dat hij open staat voor suggesties.

Kerr zegt dat de biologische sector ook nog geen garantie heeft gekregen dat het niet door de Britse beleidsmakers over het hoofd zal worden gezien na de Brexit. "Zonder een duidelijke visie over de gevolgen voor biobedrijven brengt het verlaten van één van 's werelds grootste biologische markten zeker wat risico's met zich mee." Vooruitlopend op het referendum geeft Kerr aan dat het belangrijk is dat Defra met een duidelijke verklaring komt dat het verlaten van de EU geen invloed zal hebben op de Britse biologische voedsel- en landbouwsector.

"Dit is een belangrijke markt voor retailers en consumenten en het is belangrijk dat Defra zich blijft inzetten voor de biologische productie en en de bedrijven wanneer de Britten er daadwerkelijk voor kiezen om de EU te verlaten. We willen graag wat meer duidelijkheid over wat de toekomst van de Britse biologische voeding en landbouw zal brengen, zowel binnen als buiten de EU."

Bron: FG Insight
Publicatiedatum: