Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
op bezoek bij Rio Farms en Shiloh Farms

Uienoogst Imperial Valley (Californië) in volle gang

Tholen - De uienoogst in de Imperial Valley (Californië) is in volle gang. Gisteren bezocht de uienstudietoer 'Exploring the West' teeltbedrijven van Rio Farms en Shiloh Produce. Op het eerste bedrijf reden de uienrooiers af aan. Op het tweede bedrijf gingen de Mexicanen vanaf het eind van de middag met honderd man aan de slag om die nacht 2,5 hectare met de hand te oogsten. Het verschil tussen beide bedrijven is dan ook dat Rio Farms zijn uien levert aan de industrie (Gills Onions), terwijl de uien van Shiloh Farms hun weg vinden naar de binnenlandse retail en groothandelaren.






De uienoogst bij Rio Farms in volle gang.

Rio Farms
De gele uien op het veld van Rio Farms werden vanwege de hitte eerst gesprayd voor de oogst. Men is ongeveer een dag bezig om 4 hectare te oogsten. Opvallend was de uniforme, grote sortering uien die men weet te telen. Deze sortering (120 mm+) zou dan ook voor de verse markt onverkoopbaar zijn. De houdbaarheid van de uien is beperkt. Na de oogst werden de uien gereden naar een nabijgelegen 'openlucht pakstation' waar de uien werden geselecteerd en naar Gills Onions werden gereden, waar ze binnen een dag worden verwerkt. De Californische oogst start in april en mei in de Imperial Valley, waarna het seizoen wordt vervolgd met de oogst in Fresno van juni tot september en Monterey van augustus tot november.


Rio Farms: kolossale jumbo-uien.


Rio Farms: Het openlucht-pakstation.

Shiloh Farms
Daarna gingen we op bezoek bij teler John Hawks, die uien levert aan Shiloh Farms. Dit bedrijf heeft een breed groente-assortiment, waarvan de uien het grootste deel uitmaken. Na de oogst in Californië schakelt men over op de oogst in New-Mexico. De uien worden door de arbeiders op het land 's nachts - onder de verlichtingsinstallaties - direct geoogst in plastic bins. Om de temperatuur waar mogelijk onder de 20 graden Celsius te houden wordt er enkele dagen koude lucht door de bins gevoerd.


Shiloh Farms: De uien opgeslagen in bins.

Overigens komt hierbij geen klimaatcomputer aan te pas. "Elke dag en temperatuur is anders, daar komt boerengevoel bij kijken", aldus de teler. Het moet gezegd worden, de inspanningen van Hawks wierpen zijn vruchten af, want het waren de eerste uien die we deze week zagen, waar een flinke huid op zat. "Door zo te werken hebben we gelukkige uien, gelukkige klanten en die betalen veel geld", vertelde de teler, lachend.


Shiloh Farms: Teler John Hawks bewijst met een 20-dollarbiljet dat er lucht door de bins gaat.

Op een separate plaats in het pakstation was ruimte ingeruimd voor de biologische uien. Deze voorzien in de VS in een steeds grotere behoefte. Net als in Nederland duurt certificering drie jaar. De oogst ligt bij de bio-uien op zo'n 900 zakken (van 22 kg) per acre, terwijl er conventioneel wel 1.200 tot 1.400 van hetzelfde stuk land komen. Hawks teelde dit jaar 52 acres biologische uien en 200 acres conventionele uien, maar de bioteelt zit in de lift.


Shiloh Farms: John Hawks teelt voor Shiloh Produce, een bedrijf dat uien levert aan Amerikaanse en Canadese retail en groothandel.

Meerprijs voor bio

De bio-uien krijgen een duidelijke meerprijs, met name voor de vroege rassen. Op dit moment lag de prijs van bio-uien op 22 dollar per zak, terwijl de conventionele uien voor 10-12 dollar per zak werden verkocht. Bij een slechte vraag naar bio-uien, worden ze als conventioneel verkocht om de markt goed te houden. Natuurlijk kent de bioteelt ook uitdagingen. Want hoe gaat de teler bijvoorbeeld om met trips? "Luisteren naar country-muziek", antwoordde John, lachend. "Hier valt namelijk helemaal niets tegen te doen.


Mexicanen aan het oogsten.


Ze krijgen een loon van 15 dollar per uur.


De Mexicanen gingen op het land met 200 man aan het einde van de middag aan de slag om het perceel van 2,5 hectare die nacht te voltooien. De arbeidskosten rijzen de pan uit en volgens John is het dan ook een kwestie van tijd dat de uien voor de verse markt met machines van het land worden gehaald. "Wij betalen de Mexicaanse werkers 15 dollar per uur en we betalen ze elke dag. De oogstmedewerkers komen hier al zes jaar. Maar het kan gewoon niet ten opzichte van andere gebieden waar niet deze minimumlonen worden gehanteerd!"


Een vertrouwd beeld in Californië op een ander veld. De juten zakken met verse oogst blijven een paar dagen op het land.


De Dutchies. Van links naar rechts: Peter Ng (Peri en Sons), Frank Druyff (Hazera), Chayenne Wiskerke (Wiskerke Onions), Piet van Liere (Flevotrade), Ben de Nijs (Hazera) en uw reporter Izak Heijboer ter plaatse.