Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

KX Food biedt voor het eerst knoflook aan Europese markt

Prijsstijging verwacht voor knoflook

Tholen - KX Food besloot vorig jaar haar eigen geteelde knoflook te importeren en biedt sinds vorige week Chinese knoflook aan. De markt is momenteel goed. "Eind 2015 lag de prijs nog op 20 euro voor 10 kilo en op dit moment is dat tussen de 32 en 34 euro", vertelt Fleur Feijen van KX Food. Ze geeft aan dat KX Food eind 2015 onderzocht heeft of de Europese markt interesse had in de 55+ witte Chinese knoflook. "Deze test bleek een succes. Vandaar de introductie dit nieuwe seizoen."

Afrika en Pakistan belangrijkste afnemers
KX Food heeft op het moment een kleine voorraad, die ze de komende weken vermarkten. "Onze klanten hebben keuze uit drie verschillende formaat opties. Zo hebben we dozen met 40 x 250 gram netjes, 20 x 500 gram netten en 10 kilo los in bulk." Het Chinese moederbedrijf van KX Food teelt een groot volume knoflook. "In totaal kunnen we hier zo'n 200 tot 300 containers per jaar mee vullen. Nu wordt het grootste deel verkocht aan Afrika en Pakistan. Met name dat laatste land is een zeer interessante afzetmarkt voor ons aangezien ze daar gemakkelijk zijn omtrent kwaliteitseisen en daarnaast zijn de Pakistanen ook nog eens bereid om hoge prijzen neer te tellen voor onze knoflook."Europese markt beschermd

KX Food wil zich de komende jaren ook meer op de Europese markt gaan richten. "Dit is vooralsnog een ietwat moeilijker proces aangezien we hier te maken hebben met de verplichte aanvraag van licenties. Aangezien meerdere landen in Europa natuurlijk ook zelf knoflook telen, wordt de Europese markt dus beschermd voor een te grote import van knoflook vanuit andere continenten. Allereerst wordt er maar een bepaald aantal van deze licenties vergeven door de overheid, dus we moeten zorgen dat wij één van de bedrijven zijn die er dus één krijgen. Daarnaast zorgt dat er natuurlijk ook voor, dat we met meer kosten te maken hebben, die wij helaas ook in onze prijzen moeten doorberekenen."

Minder oogst, prijsstijging verwacht
Van april tot juni worden er geen nieuwe containers vanuit China getransporteerd. "Dit is een algemeen gegeven in de gehele knoflook markt aangezien er tijdens deze periode veel kans is op het uitspruiten van de bollen en daar is natuurlijk niemand blij mee. Vanaf juni worden de nieuwe knoflookbollen weer geoogst op onze landerijen in Shandong Province in China. De afgelopen paar maanden is het echter behoorlijk koud geweest voor de tijd van het jaar waardoor ongeveer 10% - 20% van onze aanplanting de strenge kou helaas niet heeft overleefd. We verwachten dan ook dat de prijzen dit jaar nog zullen stijgen, maar voor het moment is de markt stabiel", besluit Fleur.

Voor meer informatie:
KX Food
Min Li (algemeen)
Fleur Feijen (verpakkingen)
Kleine Veerle 103
2960 Brecht - België
Tel: +32 3326 87 54
www.kxfood.be

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven