Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Ruimte voor verwerken spoelwater kuubskisten

LTO Noord en waterschap regelen ruimte voor verwerken spoelwater kuubskisten.
Agrariërs in het gebied van het waterschap Noorderzijlvest krijgen dit jaar nog ruimte om een oplossing te vinden voor het verwerken van het reinigingswater van kuubskisten. Het waterschap verruimt tijdelijk de handhaving en LTO Noord start een project om oplossingen te vinden. Dit hebben LTO Noord en het waterschap eerder deze week vanuit het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer afgesproken.
 
Vorig jaar ontvingen agrariërs van het waterschap een brief met de aankondiging dat op grond van het Activiteitenbesluit in 2016 strenger opgetreden zal worden bij eventuele lozingen van het reinigingswater op het oppervlaktewater. Vanwege de projectaanpak krijgen agrariërs nu opnieuw een brief van het waterschap over een tijdelijke verruiming van de handhavingstermijn.
 
Provinciaal LTO Noord bestuurder Peter Berghuis, agrariër in het Noorderzijlvestgebied: "We zijn erg blij dat we meer tijd hebben gekregen voor het toepassen van goede alternatieven voor de verwerking van het spoelwater. We praten hier al sinds vorig jaar over met het waterschap met als resultaat een gezamenlijk project".
 
Noorderzijlvest bestuurder Bob van Zanten: "Als waterschap investeren we in dit project om het lozen van spoelwater van kisten reinigen zo spoedig mogelijk op te lossen. Het is een oplossingsgericht project om samen de belasting van het oppervlaktewater te voorkomen".
 
Het probleem: spoelwater kisten in het oppervlakte water
In de akker- en tuinbouw worden kuubskisten veel gebruikt voor het opslaan en bewaren van gewassen. Deze kisten raken vervuild door zowel ziektekiemen als restanten van gewasbeschermingsmiddelen. Bij het schoonmaken van kisten loopt het spoelwater bij veel bedrijven van het erf af in de sloot en belast zo in het oppervlaktewater.
 
Op zoek naar oplossingen
Centraal in het project staat het geven van voorlichting over het reinigen van kuubskisten en demonstraties van technische systemen. Bovendien wordt het ontwikkelen van gesloten reinigingssystemen bevorderd. Het gaat om systemen waarbij veel minder water nodig is of in het geheel geen lozingen meer plaatsvinden. Het gaat daarbij om wat wel en niet mag en hoe men emissies van gewasbeschermingsmiddelen naar het oppervlakte water kan voorkomen. Hoe men kan deelnemen aan dit project wordt later nog bekend gemaakt.
 
Brief waterschap
Afgelopen week stuurde het waterschap Noorderzijlvest alle agrariërs een brief om hen te informeren over het tijdelijk verruimen van de handhaving. Dit jaar krijgen agrariërs die gecontroleerd worden een voorlichtend gesprek. Deelnemers aan het project van LTO-Noord krijgen dat in 2017 ook nog. Voor degenen die niet deelnemen aan het project zal in 2017 controle en handhaving plaatsvinden.

Bron: LTO
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven