Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Onderzoek AgriDirect toont nieuwe cijfers

Akkerbouwsector Nederland: uitbreidingbereidheid neemt weer toe

Het percentage uitbreiders onder de Nederlandse akkerbouwers en vollegrondsgroententelers is voor het eerst sinds jaren weer toegenomen. 18,8% van de akkerbouwers en 22,9% van de vollegrondsgroententelers heeft plannen om het bedrijf uit te breiden.

Dit blijkt uit de AkkerbouwScanner 2016, de jaarlijkse telefonische inventarisatie van AgriDirect onder Nederlandse akkerbouwbedrijven. AgriDirect verzorgt direct marketing- en marktonderzoeksprojecten voor toeleveranciers en dienstverleners in de land- en tuinbouwsector. In de maanden februari tot en met april 2016 werden circa 7.500 agrariërs met minstens 10 hectare akkerbouwgrond en/of 2 hectare vollegrondsgroententeelt benaderd met vragen over hun bedrijfsactiviteiten, de toekomstintenties en de aanwezigheid van een mogelijke bedrijfsopvolger.

Dalende tendens in uitbreidingsplannen doorbroken
De dalende tendens in uitbreidingsplannen binnen de Nederlandse akkerbouwsector is in het afgelopen jaar doorbroken. In 2015 had 16,0% van de akkerbouwers en 18,3% van de vollegrondsgroententelers plannen om het bedrijf uit te breiden. Dit jaar komen deze percentages uit op respectievelijk 18,8% en 22,9%. Mogelijk kan deze toename worden verklaard doordat de akkerbouwsector, in tegenstelling tot vele andere sectoren, een redelijk positief jaar achter de rug heeft. Dit kwam met name door de goede prijzen van de aardappelen en uien.

Lichte toename beëindigingsplannen
4,7% van de akkerbouwers en 4,3% van de vollegrondsgroententelers heeft besloten de bedrijfsactiviteiten af te bouwen of te beëindigen. Dit is een lichte toename ten opzichte van 2015, toen respectievelijk 4,5% en 3,6% nog onder de categorie 'stoppers' viel.

2 op de 5 rekent op opvolger
Op de akkerbouw- en vollegrondsgroentenbedrijven met een bedrijfshoofd van 50 jaar of ouder, kan twee op de vijf agrariërs rekenen op een opvolger. Onder de akkerbouwers komt dit percentage uit op 40,5%, terwijl 41,0% van de vollegrondsgroententelers aangeeft te rekenen op een opvolger voor het bedrijf.Voor meer informatie:
AgriDirect
Ilse Gielen
T: +31 (0)475 492549
W: www.agridirect.nl
E: ilse@agridirect.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven