Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Frans parlement stemt tegen sancties

Inflatie en consumentenvertrouwen Rusland dalen

Iran wil de positie van Turkije op de Russische markt overnemen. Ook Tanzania ziet kansen voor de export. President Poetin bezocht onlangs Oezbekistan, waar onder andere de handelsbetrekkingen op de agenda stonden. De Armeense abrikozenoogst valt lager uit door de kou in maart. Het Franse parlement debatteerde over verlenging van de sancties. In een stemming bleek een meerderheid van het parlement tegen de sancties te zijn. Rusland vernietigde illegaal geïmporteerde appelen. Uit cijfers blijkt dat er in de afgelopen maanden bijna 5.000 ton onderschept is. In het land viel de inflatie dit jaar mee, het consumentenvertrouwen staat echter onder druk.

Iran vervangt Turkije

Volgens Rusland zal Iran de positie van Turkije overnemen in de aanvoer van groenten en fruit. Iran zou daarvoor een belofte hebben afgegeven dat het volledige volume opgevangen wordt. Deze maand moet er ook een akkoord getekend worden om een 'green corridor' op te zetten tussen de landen. Volgens de statistieken had Iran vorig jaar een marktaandeel van 0,7 procent in Rusland, wat overeenkomt met 194,3 miljoen dollar.Tanzania exporteert naar Rusland

Russische bedrijven tonen steeds meer interesse in groenten en fruit uit Tanzania. De Tanzaniaanse ambassadeur in Moskou zei tegen de media dat 7 maanden van sneeuw de productie in Rusland heeft vertraagd. Dat biedt kansen van de Tanzaniaanse sector.

Poetin bezoekt Oezbekistan

Vorige week bezocht de Russische president Poetin Oezbekistan, waar hij praatte met zijn ambtsgenoot Karimov. Naast verschillende diplomatieke onderwerpen, zoals de betrekkingen tussen de landen, de strijd tegen terrorisme en de onstabiele situatie in Afghanistan, werd er ook gepraat over het vergroten van het volume groenten en fruit dat tussen de landen wordt verscheept.

Armeense abrikozenoogst valt tegen

Volgens de laatste ramingen zal de abrikozenoogst in Armenië fors lager uitvallen dan vorig jaar. In de verwachtingen wordt gesproken over 45.000 tot 55.000 ton. Vorig jaar kwam de oogst uit op 103.000 ton, dat was een toename van 14 procent ten opzichte van 2014. Toch is de stemming niet alleen negatief. Doordat er minder fruit aan de bomen hangt, worden goede maten en een goede kwaliteit verwacht. Dat moet goede prijzen opleveren. De krimp in het volume is veroorzaakt door de kou in maart. In sommige regio's worden verliezen van 50 tot 80 procent gemeld, in andere regio's valt de schade lager uit, maar overal in de tientallen procenten.

Frans parlement stemt tegen sancties

Vorige week debatteerde het Franse parlement over verlenging van de Europese sancties tegen Rusland. De stemming wees uit dat een meerderheid van de Kamer tegen de sancties is. De centrumrechtse partij die het debat had aangevraagd diende een motie in om de sancties te stoppen. Overigens heeft het Frans parlement alleen indirect invloed op de beslissing. Volgende maand moeten de Europese regeringsleiders een knoop doorhakken over het al dan niet aanhouden van de sancties.

Rusland vernietigt appelen

Vorige week heeft de Russische fytosanitaire dienst wederom een partij appelen vernietigd. De appelen werden ingevoerd via Wit-Rusland. Volgens de inspecteurs vertoonde de partij van 19,5 ton sporen van vervalsing en ompakken en waren de bijgevoegde fytosanitaire documenten vervalst.
Sinds november vorig jaar heeft de Russische regering 5.000 ton illegale producten onderschept. Volgens de overheid werden de producten ingevoerd uit Wit-Rusland, Kazachstan en Oekraïne. Op de grensovergangen tussen de landen hielden mobiele controleposten meer dan 24.500 vrachtwagens staande. Van de krap 5.000 ton die werd onderschept, is 1.100 ton vernietigd.

Inflatie en consumentenvertrouwen dalen

Volgens het Russisch statistisch bureau is de inflatie tegen het einde van april gedaald. Tussen 19 en 25 april stegen de prijzen gemiddeld met 0,1 procent, een week eerder was dat 0,2 procent. De inflatie over de hele maand komt uit op 0,5 procent. Sinds begin van dit jaar is de inflatie 2,6 procent. In vergelijking met vorig jaar is dat een positieve ontwikkeling, toen lag de inflatie in april op 7,9 procent. Binnen het groenten segment is kool de grootste steiger met 6,5 procent. Tomaten werden 2,6 procent duurder, de prijs voor komkommers daalde met 4,4 procent.

Minder positief is dat het consumentenvertrouwen in het eerste kwartaal is gedaald naar 63 punten, dat meldt The Moscow Times. Vorig jaar lag het vertrouwen in dezelfde periode op 72 punten. De reële lonen zijn fors gedaald. in 2015 leverden de Russen gemiddeld 9,5 procent aan salaris in, over het eerste kwartaal van dit jaar was dat al 3,9 procent. Daardoor moet 76 procent van de bevolking bezuinigen.

Egyptische exportcijfers naar Rusland

De Egyptische export van fruit naar Rusland kwam vorig jaar uit op 183,59 miljoen dollar. Dat komt overeen met 44 procent van de totale Egyptische export naar Rusland. De grootste producten waren sinaasappelen, druiven en aardbeien. De groentenexport kwam uit op 165,99 miljoen dollar, oftewel 40 procent van de Egyptische export naar Rusland. De grootste producten waren aardappelen, uien, knoflook en tomaten.
De Russische investeringen in Egypte worden geschat op 62,77 miljoen dollar. Daar zijn 408 Russische bedrijven bij betrokken. Met deze cijfers staat Rusland op de 47ste positie van de grootste investeerders in Egypte.


Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven