Uitvoering Minsk 2-akkoorden “betreurenswaardig”

Vernietiging illegaal product houdt aan

De uitvoering van de Minsk 2 –akkoorden, die de wapenstilstand in Oost-Oekraïne beschrijven, is "betreurenswaardig", dat zei de Russische gezant aan de vooravond van een nieuwe top over dit onderwerp. Turkije blijft hopen op een einde aan de sancties die Rusland instelde. Marokko hoopt juist te profiteren van de hele situatie. En de onderscheppingen van illegaal geïmporteerde producten houdt aan. Ook in de afgelopen dagen werden tonnen tomaten, appelen en andere groenten en fruit vernietigd.Uitvoering Minsk 2-akkoorden "betreurenswaardig"
Deze week is er wederom een top waar gesproken wordt over de wapenstilstand in Oost-Oekraïne. Aan de vooravond van de top noemde de Russische gezant de uitvoering van de Minsk 2-akkoorden "betreurenswaardig." Volgens de Russen is de vrede in Oost-Oekraïne erg belangrijks, maar is de situatie "verre van veelbelovend en productief." De Minsk 2-akkoorden bevatten een twaalf stappen plan om het conflict in Oost-Oekraïne op te lossen. De stappen bestaan onder andere uit een wapenstilstand en terugtrekking van zware wapens van de frontlinie. Het conflict in Oekraïne ligt aan de basis van de boycot.

Import Chinese appelen en citrus verdubbeld
Volgens de officiële cijfers van het Russische Ministerie van Landbouw is de import van Chinese appelen en citrus in de eerste maanden van dit jaar verdubbeld. Volgens het ministerie is de handel tussen de twee landen in waarde met 10 procent gegroeid tot 800 miljoen dollar. De Chinese cijfers melden een stijging van 15 procent in de import uit Rusland, wat neerkomt op een waarde van 440 miljoen dollar.

Turkije houdt hoop op einde sancties
De Turkse regering blijft hopen op een einde van de sancties van Rusland. Een Turkse delegatie bezocht Moskou om over de situatie te praten. Binnenkort zal volgens de berichten een Russische delegatie afreizen naar Turkije. Ook ziet Turkije veel potentie in nieuwe markten voor de geboycotte producten.

Marokko wil groter marktaandeel in Rusland
De Marokkaanse autoriteiten dringen er bij exporteurs op aan om de kansen die in Rusland liggen door de boycot aan te grijpen. "Er zijn momenteel kansen om te profiteren van de crisis in Rusland, die tot uiting komt in de lage koers van de roebel en de lage olieprijs, om de export van Marokkaans product te promoten," aldus een woordvoerder van staatsbedrijf Smaex. Ook voor groenten en fruitexporteurs liggen er kansen op de Russische markt.

Rusland onderschept illegaal product
Ook in de afgelopen dagen hebben de Russische autoriteiten verschillende partijen illegaal geïmporteerde groenten en fruit onderschept.

Zo werden in de regio Pskov, West-Rusland, acht vrachtwagens uit Wit-Rusland staande gehouden. Verdeeld over de vrachtwagens trof de inspectie 60 ton pepers, 40 ton tomaten en 60 ton appelen aan zonder duidelijke labels op de verpakkingen. De lading is in beslag genomen.


bron: www.fsvps.ru

In Orenburg, Zuid-Rusland, werden vrachtwagens uit Kazachstan van de weg gehaald. In de vrachtwagens trof de inspectie 19,5 ton tomaten aan die volgens de documenten afkomstig was uit Kazachstan. Bij nadere inspectie van de dozen bleken de tomaten Turkije als land van herkomst te hebben. De tomaten werden vernietigd.


bron: www.fsvps.ru

Verder naar het oosten, in Irkoetsk, kreeg een ondernemer onaangekondigd inspectie. Op de groothandelsmarkt trof de inspectie 2390 kilo Poolse appelen aan. Verdere documentatie rond de appelen ontbrak. Het fruit is in beslag genomen en vernietigd.


bron: www.fsvps.ru

In het uiterste noorden van het land, in Moermansk, werden tijdens een inspectie 105,9 kilo Poolse appelen, 152 kilo Poolse champignons en 21,6 kilo Poolse prei gevonden. Ook trof de inspectie 22 kilo Turkse tomaten en 4,6 kilo Turkse perziken aan. Hoewel het om een klein volume gaat, werden de producten vernietigd.

Vorige week werd in een opslag in Krasnodar, Zuid-Rusland, een partij Belgische peren gevonden. Omdat de eigenaar van de peren niet te achterhalen was, zijn de 808 kilo peren verbrand.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven