citroen, grapefruit en pompoen mogelijk geboycot

Rusland overweegt uitbreiding boycot Turkije

Rusland overweegt de boycot van Turkse producten uit te breiden. Een nieuwe boycot zou volgende week al van kracht kunnen worden. De top over de vrede in Oekraïne is op niets uitgelopen. De partijen werden het niet met elkaar eens. De prijzen in Oekraïne staan onder druk. Moldavië wil de export naar Rusland hervatten en in Moskou bloeien restaurants met een Russische keuken op dankzij de boycot.Rusland overweegt boycot Turkse citroen, grapefruit en pompoen

De Rosselkhoznadzor, de Russische fytosanitaire inspectiedienst, overweegt een volledige boycot van Turkse groenten en fruit. De boycot zou volgende week al in kunnen gaan. Reden voor de verscherpte boycot is dat de inspectie "nog steeds Turkse producten aantreft die in quarantaine geplaatst moeten worden." Vorig jaar november stelde Rusland een gedeeltelijke boycot van Turkse groenten en fruit in nadat Turkije een Russisch gevechtsvliegtuig neerhaalde. Begin dit jaar werd de lijst om fytosanitaire redenen uitgebreid met paprika, granaatappelen en aubergines. Deze maand werden Turkse sla en ijsbergsla om dezelfde reden aan de lijst toegevoegd. Als volgende week de boycot wordt uitgebreid, geldt dat waarschijnlijk voor citroenen, grapefruit en pompoen.

Oekraïne-top loopt op niets uit

De top over het conflict in Oost-Oekraïne is op niets uitgelopen. "We konden geen overeenstemming bereiken over belangrijke punten. Helaas bevriezen de verschillen op cruciale punten het Minsk-proces," aldus de Oekraïense Minister van Buitenlandse Zaken na afloop van de top.

Dalende prijzen in Oekraïne

Tussen 30 april en 6 mei is de prijs voor groenten en fruit in Oekraïne met 20,6 procent gedaald, dat meldt Fruit-Inform. In de voorgaande drie weken daalde de prijs gemiddeld met 43,5 procent. De prijzen voor vroege witte kool, komkommers en aardbeien werden gehalveerd. De daling in de prijzen zo nog hoger uitgekomen zijn, als de uien- en bietenprijs niet met 10 procent en 7,7 procent gestegen waren.
Voor de eerste keer dit seizoen lag de prijs voor de nieuwe oogst witte kool onder die van de oude oogst. Als gevolg daarvan steeg de vraag naar deze kool snel. De prijzen voor de oude oogst daalden juist, ook vanwege de lagere vraag.

Moldavië zoekt toenadering tot Rusland

De premier van Moldavië bezocht de Russische ambassadeur in het land om te praten over de mogelijkheid om de export van groenten en fruit weer op te pakken. De twee landen willen op verschillende niveaus samenwerken. Speciale aandacht was er voor het hervatten van de export. Daarvoor moeten instanties uit beide landen gaan samenwerken om technische barrières te slechten.

Boycot stimuleert Russische keuken

De boycot van Europese groenten en fruit stimuleert de Russische keuken. in Moskou doen restaurants met een Russisch menu het goed. Producten en gerechten die voorheen veel gebruikt werden, maar in onbruik raakten door de import, keren weer terug op de kaart. Restaurants in de Russische hoofdstad die op deze trend inspelen, zien het aantal klanten stijgen. Er zijn berichten dat reserveren een week van te voren moet.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven