Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Malaise Indiase uienmarkt duurt voort

Met het oog op hoge uienprijzen hebben Indiase telers een record aantal uien geplant. Als gevolg van deze overproductie heeft de uienprijs momenteel een dieptepunt bereikt. De prijzen zijn zelfs zo sterk gedaald dat de productiekosten niet eens gedekt worden. In Maharashtra Pradesh kost een kilo uien een paar centen. Het is niet de eerste keer dat er zo'n malaise heerst op de Indiase uienmarkt.

Eersteklas uien, die minimaal €0,13 per kilo op zouden kunnen brengen, worden ver onder de kostprijs verkocht. Er zijn zelfs berichten dat telers hun uien gratis dumpen omdat de transportkosten toch niet terugverdiend kunnen worden. Op lokale markten ligt de prijs van een kilo uien echter nog steeds tussen de €0,24 en €0,33 per kilo.

De consument profiteert dus niet van de lage uienprijs. De uienmarkt in India lijdt onder periodes van krappe aanvoer en periodes waarin er juist een overaanbod aan uien is. 
Deze situatie is schadelijk voor zowel telers als consumenten. Telers kunnen geen voorraden opslaan omdat zij niet over geschikte opslagfaciliteiten beschikken. Uiteindelijk zal de markt weer opleven waardoor de prijzen zullen stijgen.
Publicatiedatum: