Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

"Jim Hoogzand: "We zetten in op arbeidsbesparing en kwaliteitsverbetering"

Hoza investeert in optische uiensorteermachine ERC/OTA

Tholen - Het bleef een tijdje stil op het gebied van optische sorteertechnologie in Nederland voor het grote publiek, maar daar kwam vanmorgen een einde aan. Uienveredelaar Hoza uit Oudenhoorn legde namelijk haar investering in een optische uiensorteermachine van ERC / OTA contractueel vast. Voor Jim Hoogzand was het een weloverwogen beslissing: "Wij proberen in ons bedrijf het hele proces in eigen hand te houden. Uien stromen bij mij door het bloed. Mijn vader Kees komt op leeftijd en ik hoop met deze investering meer ruimte en tijd vrij te kunnen maken. Met een optische sorteermachine realiseren we naast arbeidsbesparing een kwaliteitsverbetering, waarmee we naast ons bedrijf ook de sector op een hoger plan willen brengen."

Hoza zal de optische uiensorteermachine inzetten voor de selectie van het plantmateriaal. Omdat de machine - tweebaans met zes uitgangen naar de kistenvullers - enkele maanden per jaar wordt ingezet, hebben ERC/OTA alle tijd om de nieuwe sorteertechnologie verder te ontwikkelen. "Afgesproken is om de opgedane kennis voor 100% te delen met uiensorteerbedrijven die zich committeren in de investering van onze optische sorteertechnologie. Hoza vormt een testcentrum om de optische sorteertechniek van de grond te krijgen. Het mooie van Hoza is dat het als zaadveredelingsbedrijf geen concurrent is voor Nederlandse uienverwerkers", vertelt directeur Gerard van der Knijff van ERC.


Gerard van der Knijff, Rutger Keurhorst, Jim Hoogzand en Diederick Kloppenburg

Rutger Keurhorst pleit voor een realistisch verhaal. "We hebben de afgelopen jaren al de nodige ervaring opgebouwd en starten dus niet vanaf nul, maar matchen ons aan de huidige technieken met support van bijvoorbeeld de cameraleveranciers. Maar we beloven geen dingen die we niet waar kunnen maken. Alle ontwikkelingen in de optische uiensorteermachine zullen we de komende zeven jaar op deze machine toepassen. Bij de ontwikkeling zijn drie aspecten van groot belang, namelijk een robuuste mechanisatie, de cameratechniek en dataverwerking. Modesta draagt zorg voor de stofafzuiging en reststofverwerking. Door het implementeren van goede oplossingen voor verwerkingslijnen vermindert de vervuiling op de lijn en verbeteren de arbeidsomstandigheden. Onze uitdaging is om de losse componenten die het nu veelal zijn te integreren tot één systeem."

"We hebben de laatste weken alle Nederlandse uienpakstations benaderd om mee te doen in deze investering. Een aantal hebben al aangegeven in te stappen. Niet iedereen zal meedoen, maar de reacties zijn overwegend positief. Het besef is dat men elkaar nodig heeft", vertelt Gerard. Dat het juist een relatief kleiner bedrijf is dat nu investeert in de optische sorteermachine, verbaast hem niet. "Grote bedrijven denken vaak binnen vaste kaders, we zien juist dat de laag daaronder als luis in de pels klaar is voor deze investering."

Jim heeft veel vertrouwen in deze technologie. "Het lijkt misschien dat we elkaar niks gunnen in de uienwereld, maar uiteindelijk willen we wel gezamenlijk verder. Jaar op jaar proberen wij ons proces te verbeteren en nu is dat in de optische sorteertechnologie. Daarbij wil ik voor de toekomst liever investeren in de ontwikkeling van een machine, dan mensen die je jarenlang moet opleiden en waarvan je niet weet of ze vervolgens ook nog bij je aan het werk blijven. Ik weet dat ik investeer in een ontwikkeling, maar ik hoop als het ware met deze investering de machine verder te 'veredelen'."

www.hoza-uienzaad.nl
www.ercmachinery.nl
www.oniontechalliance.com/nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven