Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Joost Derks, Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij:

"Ondernemers laten geld liggen door 'fixing' bij omwisselen vreemde valuta"

Tholen - Veel ondernemers die internationaal zaken doen betalen vaak teveel voor een internationale betaling. Daarvoor waarschuwt Joost Derks van de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij, die al zo'n twintig jaar ervaring heeft in de valutawereld. "Banken vragen en verbergen veel kosten in de wisselkoers. Dat zijn grote bedragen die de winstmarge van de ondernemers verslechteren. Dat kan beter, sneller en goedkoper!""Ondernemers die internationaal zaken doen, laten hun betalingen meestaldoen door hun huisbank. Banken handelen alle internationale betalingen in eenvreemde valuta vaak op een vast moment gedurende de dag af. Dat wordt de fixinggenoemd. Voordelig voor de bank, maar lang niet altijd in het voordeel voor deklant", betoogt Joost. "De meeste ondernemers verstaan heel goed de kunst om met onderhandelen eenmooie korting te bedingen bij een buitenlandse toeleverancier. Elke euro die zobespaard wordt, levert een bijdrage aan een hogere winst. Helaas gaat een deelvan die winst vaak verloren doordat er veelal weinig aandacht wordt besteed aande wijze waarop de bank internationale betalingen in een vreemde valutaafwikkelt."

"Bij de meeste banken is het gebruikelijk dat alle valutatransacties op een bepaald moment tijdens de dag worden uitgevoerd. Aan de hand van een rondgang langs de belangrijkste handelsplatformen wordt dan een vaste koers vastgesteld voor alle valutaparen. In vaktermen heet die koers de fix en het ineens afhandelen van alle transacties wordt fixing genoemd. Voor de bank is deze aanpak wel zo voordelig. Eerst worden intern alle koop- en verkooporders in een bepaalde munt tegen elkaar weggestreept. Dat kost de bank dus niets. Slechts het verschil hoeft de bank in te kopen op de interbancaire valutamarkt", legt de valuta-expert uit.

Onzekerheid niet nodig
"Terwijl bij de bank de valutatransacties slechts eenmaal per dag worden afgehandeld, gaat de valutahandel wel 24 uur per dag door. Volgens de Bank for International Settlements gaat er dagelijks maar liefst voor meer dan € 5.000 miljard om in deze handel. De bank heeft dus wel degelijk de mogelijkheid om een order razendsnel af te handelen – net zoals een aandelentransactie bij een broker binnen een fractie van een seconde zijn weg vindt naar de beurs. Het komt vaak voor dat een order meer dan 20 uur blijft liggen. De wisselkoers kan in de tussenliggende tijd alle kanten opgaan. Dat kan dus zowel in het voor- als nadeel uitpakken van de ondernemer. Het is echter helemaal niet nodig om zo lang in onzekerheid te verkeren", vertelt Joost.

Klanten horen bij 'fixing' achteraf tegen welke wisselkoersverhouding hun transactie is doorgevoerd. Dan wordt dus pas duidelijk tegen welke prijs de vreemde valuta wordt gekocht of verkocht. Vooraf krijgen ze slechts een indicatieve wisselkoers. Dat is hetzelfde als wanneer u een benzinepomp een 'indicatieve' prijs van € 1,39 per liter ziet staan. Pas bij de kassa blijkt dat u opeens € 1,45 per liter in rekening wordt gebracht. Dat zouden weinig mensen accepteren. Helaas is dat bij internationale betalingen erg gebruikelijk", concludeert Joost.

"De bank kan bij 'fixing' bovendien een opslag bovenop de wisselkoers zetten zonder de klant daarover vooraf goed te informeren. De banken moeten de opslagen voor de fixingkoers per valuta publiceren maar dat wordt niet actief gecommuniceerd. Die worden weggestopt op hun website. Het is daarom belangrijk om internationale betalingen alleen te laten uitvoeren als je financiële aanbieder van tevoren duidelijk maakt wat de opslag is en tegen welke wisselkoers de betaling wordt uitgevoerd. Zo kom je niet voor nare verrassingen te staan", vertelt Joost.

Complexe samenstellingen
De Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij doet er zoveel mogelijk aan om ondernemers te informeren hoe de processen werken. "Wij proberen ondernemers te helpen hun risico's te verkleinen en winstmarge te verhogen. De klant moet begrijpen hoe een product in elkaar zit en daarom snappen wat hij doet. Nu zijn er vaak zulke complexe samenstellingen, waardoor de prijs ondoorzichtig wordt. Maar dat is helemaal niet nodig, ook al zijn de ondernemers wellicht niet zo financieel onderlegd als wij of de banken zijn. Een klant weet bij ons vooraf wat hij betaalt en welke opslag hij krijgt. We adviseren de ondernemers altijd onze koersen naast die van de bank te leggen. Ondernemers kunnen gewoon bij hun bank blijven en bij ons een valutarekening ernaast openen. Het openen en aanhouden van deze rekening is kosteloos."

"Wisselkoersschommelingen kunnen het verschil maken tussen winst en verlies. Neem nou de wisselkoers van de pond, die is momenteel erg actueel door de koersschommelingen vanwege de aandacht voor een mogelijke Brexit. Zoiets geeft onzekerheid in de markt en dat heeft een enorme invloed op de ontwikkeling van de koers. Zeker als bij het referendum op 23 juni een fifty-fifty uitslag dreigt, kun je enorme koersfluctuaties krijgen. Hetzelfde geldt voor de dollar. Met name de vergadering van de Centrale banken houdt de dollar in zijn greep, net als de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Voor ondernemers alle reden om zich in te dekken tegen negatieve valutaschommelingen."

"Naast de spotkoers heb je ook nog eens te maken met de renteverschillen tussen valuta's, die vaak onvindbaar zijn bij de banken. En tot onze intrede in de markt tweeënhalf jaar geleden, hadden ondernemers geen enkel alternatief", vertelt Joost. Dat de dienstverlening in een behoefte voorziet, blijkt wel uit het feit dat er inmiddels 33 mensen voor de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij werkzaam zijn. "Bij de banken zitten de valutaspecialisten dikwijls op het hoofdkantoor en lokaal weet men niet de finesses. Wij werken puur met valuta-experts die al lang in het vak zitten en staan onder toezicht van De Nederlandsche Bank en AFM. Er zijn wel een aantal buitenlandse collega's, maar ons voordeel is dat Nederlandse ondernemers graag met Nederlandse bedrijven hun (geld)zaken doen."Inmiddels mag de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij verschillende AGF im- en exporteurs tot haar klantenkring rekenen. "Veel bedrijven denken dat hun geldzaken goed geregeld zijn en er zijn ook bedrijven die het goed uitonderhandeld hebben, maar er zijn AGF-importeurs die veel geld verliezen. Als je niet goed ingedekt bent, word je opbrengst lager en dat gaat meteen van je brutomarge af. Daarom wijzen we de ondernemers erop om vooraf na te denken over de risico's, want achteraf kijk je de koe in zijn kont. We kijken samen met de ondernemer hoe zijn internationale betalingen en bescherming tegen valutarisico's zijn geregeld, wat de kosten zijn en waar besparingen mogelijk zijn. Op basis van de informatie die hij van ons ontvangt kan de ondernemer een weloverwogen besluit nemen. Hij krijgt bij ons continue persoonlijke begeleiding om de besparingen optimaal te kunnen benutten."

Voor meer informatie:
Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij
Beursplein 5
1012 JW Amsterdam
Tel: +31 20 5782439
Mob: 06-51755126
joost@nbwm.nl
www.nbwm.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven