Martijn van Damme, Dacomex:

"Steeds meer alternatieven voor Nederlandse uien binnen Europa"

Tholen - De uienmarkt is momenteel op een punt belandt waarbij de vraag niet meer toereikend is om alle sorteerders van werk te voorzien. "De verwachting is dat de vraag de komende weken alleen maar verder afzwakt. Binnen Europa zijn er steeds meer alternatieven, waardoor de vraag naar Nederlandse uien vanuit met name de Zuid-Europese landen zal opdrogen", vertelt Martijn van Damme van Dacomex.

"Uiteraard zal er nog wel wat vraag blijven vanuit het Noord-Westelijke deel van Europa ter overbrugging richting het nieuwe seizoen. Ook buiten Europa heerst eenzelfde beeld. Bestemmingen als Zuid-Amerika stappen geleidelijk over op import van nieuwe oogst, zoals Spaanse uien. Daarnaast heeft Afrika over het algemeen nog genoeg aanbod uit lokale teelt. Maar misschien dat er nog wat verladen kan worden voor het einde van de Ramadan, maar dit hangt af van hoe de kwaliteit zich blijft gedragen en wat de afnemende vraag voor effect zal hebben op de baalprijs", vervolgt de handelaar."Indien de prijzen ver genoeg zakken, zullen er waarschijnlijk nog wel wat mogelijkheden zijn om te concurreren met lokaal product in Afrika. Daarnaast zijn er nog relatief veel uien beschikbaar voor de tijd van het jaar. Kwalitatief gezien zal men wel de afweging moeten maken welke partijen nog geschikt zijn voor export, maar dat er nog voldoende zijn om het seizoen mee uit te zingen staat vast", zegt Martijn.

"De stemming is in ieder geval zeer terughoudend. Veel sorteerders hebben denk ik toch een verkeerde verwachting gehad van het afgelopen kwartaal en hebben over het algemeen met een te dure inkoop gewerkt. Daarnaast staat, afgezien van de lichte hagelschade, de groei van de nieuwe oogst er goed op. Mochten de omstandigheden goed blijven dan kan men rekenen op een bijzonder grote oogst aankomend seizoen".

Voor meer informatie:
Dacomex
Provincialeweg 46
Sint-Maartensdijk
Tel: 0166-662550
Fax :0166-664260
martijn@dacomex.nl
www.dacomex.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven