Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Opvallend goede opbrengst bij beoordeling uienrassen

Tholen - Afgelopen vrijdag werden bij JWK Onions in Kruiningen de rassen voor de jaarlijkse zaaiui rassenlijst beoordeeld. Dit jaar werden 23 rassen beoordeeld, zowel van de locaties in Biddinghuizen en Colijnsplaat. Een week eerder werden de rassen vanuit de kistenbewaring verwerkt. In vier groepjes werden de rassen voor de lange bewaring 'blind' beoordeeld op de belangrijkste kwaliteitseigenschappen, zoals hardheid, huidvastheid, vorm, uniformiteit en kleur, waarna de inwendige kwaliteit en de tarra wordt bepaald.



Vanuit de Flevopolder waren er 6 inkopers/verwerkers present en er waren er zeven vanuit het zuidwesten. Alle zaadveredelingsbedrijven verlenen hun medewerking aan de rassenbeoordeling. Om op de uiteindelijke rassenlijst te verschijnen, moet een ras minimaal twee jaar beoordeeld zijn. De vernieuwde rassenlijst wordt bekendgemaakt rond de uiendag van het Uien Informatie- en Kenniscentrum (UIKC) eind augustus in Colijnsplaat.



"We hebben de verwerkers gevraagd hoe de rassen uit de proef zich verhouden tot de praktijk en daaruit bleek dat de rassen voor de beoordeling kwaliteit zeker zo goed was als de verwerkers in de schuren tegenkwamen", vertelt Luc Remijn van het organiserende Delphy. "Een veelgehoorde opmerking was dat de rassen er best goed uitzagen, met name de huidkwaliteit scoorde goed."



"We zagen met name grote verschillen tussen de rassen in de aanwezigheid van bacteriƫn. Verder was opvallend dat de uien uit Colijnsplaat wat beter scoorden dan die vanuit Biddinghuizen. Traditioneel zit er ook veel verschil in de opbrengsten van de rassen. Tussen de hoogste en laagste opbrengst zit zomaar 20% en ik verwacht dat het dit jaar niet anders zal zijn", vervolgt Luc. "Nu gaan we de cijfers op een rijtje zetten en richting de Uiendag zal de uitslag hiervan bekend worden."