Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zimbabwe: Uientelers gaan ten onder aan smokkel

Volgens Godwin Mushori, woordvoerder van de Zimbabwaanse AGF-coƶperatie FPMAZ, zien lokale telers geen toekomst meer in de uienteelt omdat grote volumes uien het land binnen gesmokkeld worden.

"Groothandelaren zien hun omzet dalen met het wegvallen van de handel in uien, die goed is voor zo'n 20% van hun inkomsten. Telers verliezen hun vertrouwen in de uienteelt, nu er een toevloed aan uien illegaal het land binnenkomt. Graag zouden we de sector gesteund zien, want bij de huidige situatie is niemand gebaat," legt Mushori uit. 

Mushori vertelt dat appelen en uien de voornaamste producten zijn voor handelaren. De Landbouw Autoriteit, AMA, het ministerie van landbouw en de FPMAZ hebben vastgesteld dat ondanks de kleinere oogstvolumes er toch voldoende aanvoer was.

Het ministerie van Handel onderzocht vervolgens welke producten gemakkelijk lokaal verkrijgbaar waren en hebben de import verder beperkt door middel van hogere invoerrechten en boycots om de concurrentiepositie van lokale producten te beschermen.

"We stellen een lijst van producten op die telers binnen een bepaalde periode kunnen produceren en maken afspraken over de te importeren volumes," aldus Mushori.
Publicatiedatum: