Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vooruitzicht Economisch Bureau ING:

"Sterk aardappel- en uienseizoen 2015/16"

Telers, die aardappelen en uien verbouwen, hadden in het seizoen 2015/16 een prima prijsvorming. De prijzen in de periode september tot maart waren voor aardappelen 30% en voor uien 65% hoger dan gemiddeld. Ten opzichte van vorig seizoen zijn de aardappelprijzen bijna het viervoudige en voor uien ruim het dubbele. De uien en aardappelen zijn dit jaar door de kou relatief laat geplant, wat gunstig kan uitpakken voor prijsvorming en rendementen.





De uienexport was tot en met maart zo'n 7,5% hoger dan in dezelfde periode in het vorige seizoen. Aan het eind van het seizoen, in juni, zal er waarschijnlijk meer dan 1 miljard ton zijn uitgevoerd. De top 5 exportbestemmingen voor uien (Senegal, Brazilië, Ivoorkust, VK en Maleisië) zijn goed voor 50% van alle export. Het aantal afzetmarkten groeit nog altijd, zowel voor aardappelen als uien.

  • Het productiejaar 2015/2016 kende bovengemiddeld hoge prijzen voor zowel consumptieaardappelen als uien.
  • Er is dit jaar relatief laat geplant, wat gunstig kan uitpakken voor prijsvorming en rendementen.
  • De uienexport lag tot en met maart 7,5% hoger, van pootaardappelen 4% hoger en van consumptie– en industrieaardappelen 1,5% lager dan het seizoen ervoor.
Publicatiedatum: