Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minder rode uien uit Egypte

De Egyptische oogst aan rode uien gaat dit seizoen een veel kleiner volume hebben dan die van het vorige seizoen. Dit komt ten dele door de ongunstige weersomstandigheden, die hebben geleid tot kleinere maten en bepaalde ziektes. Volgens Wael Soliman van het Egyptische teelt- en exportbedrijf Oriental Trade komt dit echter voornamelijk door de slechte resultaten die vorig jaar door de meeste telers werden behaald. "In het vorige seizoen hebben veel telers met verlies gedraaid wat betreft rode uien. Stel dat een teler eerst 100 hectare had. Nu zou hij kiezen voor een areaal van slechts 50 hectare. Dit heeft geleid tot een veel kleinere productie."

De beperkte volumes hebben voor exportbedrijven als Oriental Trade zowel voor- als nadelen. "Een beperkte hoeveelheid leidt tot een hoge prijs. Dat is fijn voor telers, maar niet zozeer voor exporteurs. Wij moeten namelijk nog concurreren op de wereldmarkt," legt Soliman uit.

In het seizoen van 2015 had een ton aan rode uiten een prijs van €150. Diezelfde container kost in dit seizoen ongeveer €220.

Om met deze lage volumes overweg te kunnen probeert Oriental Trade uit alle delen van Egypte aan uien voor opslag te komen. "We proberen rode uien uiterlijk twee maanden lang op te slaan. De uien van hogere kwaliteit worden naar Europa geëxporteerd. De vraag in Europa is niet bijzonder hoog, maar is nog steeds de moeite waard. We sturen elke week ongeveer zeven containers aan rode uien naar Europa.

Binnen Europa zijn de belangrijkste exportbestemmingen Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de Tsjechische Republiek en Duitsland. "In Nederland is altijd een grote vraag naar rode uien, maar dat is waarschijnlijk omdat Nederland een tussenhaven is voor de export naar gebieden als Scandinavië. We exporteren waarschijnlijk in juli onze laatste container naar de Europese markt. Dan gaan we ons richten op de oostelijke markten, zoals India. We proberen ook toegang te krijgen tot nieuwe markten zoals Canada en Zuid-Amerika, maar we hebben nog steeds de logistieke middelen nodig om naar deze bestemmingen te exporteren."

Wat de toekomst betreft denkt Soliman dar de prijzen voor rode uieb laag zullen blijven. "We hebben veel productie en nog steeds veel areaal. Maar we hebben ook weinig vraag vanuit het binnenland. Daardoor blijven de prijzen laag."

Dat betekent echter ook dat voor Egyptische rode uien concurrentie geen probleem gaat zijn. "Er is wat concurrentie vanuit Italië, omdat er sprake is van wat overlap tussen het Italiaanse seizoen en dat van ons. Maar over het algemeen zijn onze uien nog steeds goedkoper dan die van andere producerende landen, zoals India of Australië," besluit Soliman.

Voor meer informatie:

Wael Soliman
Oriental Trade
Tel 00202-632-8144
Email: info@orientalfruits.com; wsoliman@orientalfruits.com
www.orientalfruits.com

Publicatiedatum: