vanwege hoge prijzen

Chinese knoflooktelers bewaken hun oogst dag en nacht

"Het knoflookseizoen loopt op zijn eind. De kwaliteit is beter dan die van vorig jaar. Er is minder sprake van door schimmel beschadigde knoflooktenen. Het weer tijdens de oogst is goed geweest. De meeste telers hebben hun oogst zelf binnen gehaald in plaats van dat er gebruik is gemaakt van seizoensarbeiders, omdat het weer stabiel was en de prijzen sterk," zegt Abram Kong van Jining Arrow International Trade."Wegens het koude weer in de lente zijn de maten van de knoflook wat kleiner. De grootste categorie heeft een maat van 45 mm en beslaat 45% van het totaal. 5% van de oogst heeft een maat van 60 mm of groter, 25% van 55 mm en de overgebleven 25% is 45 mm of kleiner. In sommige gebieden was het relatief makkelijk om de knoflook uit de grond te trekken, omdat de wortels niet sterk ontwikkeld waren. Het totale knoflookvolume is door het slechte weer met 15% afgenomen. De regio Laiwu is een van de gebieden die hierdoor het zwaarst werden getroffen. Er is daar sprake van 30% tot 40% aan uitval van de oogst. De knoflookteelt in Jinxiang en Henan is daarentegen toegenomen. Deze regio's werden weliswaar ook getroffen door de weersomstandigheden, maar de impact daarvan werd gecompenseerd me de toename in productie. Verder is in dit seizoen de knoflook uit Pizhou het grootst qua formaat."

"Alle knoflook ligt nu buiten te drogen. Sommige telers blijven dag en nacht bij hun oogst, omdat de prijzen zo hoog zijn. Onafhankelijke bedrijven voor opslag verzamelen ook knoflook om te drogen. Een aantal speculanten heeft grote hoeveelheden knoflook gekocht. De kwaliteit is voor deze spelers minder belangrijk. Door een deel van het aanbod vast te zetten, hopen ze de prijzen op te drijven. Naar schatting hebben vier tot vijf eigenaars rond de 200.000 ton aan oude knoflook in bewaring."


Begin van het exportseizoen

"De knoflookprijzen waren al een paar maanden hoog. Landen die vanwege de hoge prijzen minder besteld hebben in maart en april hebben nu een gebrek in aanbod en willen graag meer importeren. De eerste partijen knoflook zijn al naar Brazilië geëxporteerd. Deze lading is voor 80% gedroogd."

"De prijzen liggen bij de haven van Qingdao rond de US$2.000 (€1.781) per ton voor witte, normale knoflook met een maat van 50 mm. De export naar Europa begint medio juni als de knoflook geheel is gedroogd. De temperatuur is de laatste dagen rond 30 ºC stabiel geweest, wat perfect is voor het drogen van knoflook. De knoflook voor Europa komt rond week 29 of 30 aan."

"Er is misschien sprake van zwaardere concurrentie van Spaanse knoflook. De Spaanse knoflook komt aan het einde van deze week op de markt. De transporttijden hiervoor zijn korter, de maten zijn goed en de telers hebben bovendien geen licentie nodig om aan de Europese markt te mogen leveren."Voor meer informatie:
Abram Kong
 
Jining Arrow International Trade
T: +86-537-2980830
M: +86-13655475808
E: abramkong@arrowinternational.cn
Skype: abramkongPublicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven