Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Movento voorkomt opbouw van de tripspopulatie bij zaaiuien

Tabakstrips wordt actief vanaf 11,5 graden en kan zich met name bij hoge temperaturen explosief vermeerderen. In de vroegste percelen zaaiuien zijn de eerste tripsen al te vinden. Met de oplopende temperatuur in het vooruitzicht is het daarom opletten geblazen. Bayer biedt met Movento een systematisch middel tegen deze trips.


Tabakstrips houdt niet van licht. De schacht van de ui wordt als schuilplaats gebruikt en bij donker weer of in de late avond en nacht zoekt de trips de rest van het loof op om zich te voeden. Vooral de jongste bladeren die vanuit de schacht tevoorschijn komen zijn een makkelijke prooi. De bladcellen worden leeggezogen en vullen zich met lucht waardoor zilvergrijze vlekjes ontstaan. Bij een zware aantasting is er van groei nauwelijks meer sprake en kan het opbrengstverlies uiteindelijk oplopen tot meer dan 20 ton uien per hecare.

Op veel percelen is in het verleden een bestrijding in de avond met een pyrethroïde afdoende gebleken om de tripspopulatie onder controle te houden. We zien de laatste jaren echter een toename van de schade veroorzaakt door trips. De oorzaak hiervan kan bijvoorbeeld liggen in de aanwezigheid van waardplanten van trips in het bouwplan zoals prei, koolsoorten en groenbemesters. Daar waar de tripsdruk toeneemt is het zaak om de bestrijding van trips extra aandacht te geven en op een meer preventieve manier aan te pakken. Dat betekent dat eind juni een eerste bestrijding al aan de orde kan zijn.

Aandachtspunten bij de inzet van Movento:
  • Pas Movento toe in een vroeg stadium van de ontwikkeling van een tripsplaag: Movento werkt alleen op larven, niet op adulten.
  • Pas Movento toe op een actief groeiend gewas. Movento kan zich alleen door de plant verplaatsen in een goed groeiend gewas.
  • Movento heeft geen contactwerking en werkt via opname van de plant.
  • Zorg dat Movento kan worden opgenomen. Let op de luchtvochtigheid en spuit bij hoge temperatuur niet overdag. Hoe langer het gewas nat is, hoe meer actieve stof kan worden opgenomen.
  • Pas Movento apart toe, niet combineren met andere insecticiden, fungiciden, (blad)meststoffen en/of uitvloeiers.
  • Pas Movento toe met minimaal 300 liter water per hectare en hanteer een interval van maximaal 3 weken.
Het etiket van Movento geeft aan dat er maximaal twee toepassingen per jaar zijn toegestaan met een dosering van 0,5 liter per hectare.

Bron: Bayer Crop Science

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven