Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Panama importeert 2200 ton Amerikaanse uien

De Panamese minister van Landbouwontwikkeling Jorge Arango heeft met Enrique Carles (de man die zijn positie vanaf 1 juli zal overnemen) besproken dat er volgende week 2200 ton uien uit de Verenigde Staten in Panama zullen aankomen.

Carles, die momenteel directeur is van het Instituut van Landbouwmarketing (IMA), vertelde dat het land in deze tijd van het jaar altijd een tekort aan uien heeft. Er is ook sprake van minder aanbod vanwege bepaalde omstandigheden in Nederland en Chili, de landen die normaal gesproken uien aan Panama leveren wanneer het land zelf niet oogst. De IMA verbood ook 20 maanden lang de import van uien, om binnenlandse producenten te beschermen.

Yori Morales, voorzitter van de Vereniging van Voedselmarketeers van de Markthal in Curundu, liet weten dat er een alarmerend tekort was aan uien en dat de Vereniging de IMA hier al sinds februari over waarschuwt. Volgens Morales dachten producenten dat ze genoeg uien zouden hebben, maar dat er uiteindelijk toch sprake was van een tekort, als gevolg van de klimaatverandering. "Twee weken geleden waren er slechts 11.000 zakken uien beschikbaar om aan de binnenlandse markt te leveren", zei Morales, toevoegend dat er 45.000 zakken per maand nodig zijn om het land te bevoorraden.

Producenten hadden voorgesteld de uienprijzen te verhogen van 60 tot 80 cent, omdat de ingevoerde producten erg duur waren en het niet winstgevend was om ze tegen die prijs te verkopen. Dit voorstel was echter niet haalbaar. "We wachten nu op de komst van drie containers met 13.000 zakken uien", aldus Morales.
Publicatiedatum: