Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vertraging in het zaaien van kharifuien

Vrees voor uientekort in India

Volgens deskundigen zou de vertraging bij het zaaien van kharifuien een domino-effect kunnen hebben, wat de hele oogst zou vertragen en een mogelijk tekort op de markt zou veroorzaken in oktober/november. 

De uien, die momenteel op de markt arriveren, zijn van de zomeroogst die in maart en april werden geoogst. Deze zomeruien hebben een houdbaarheid van vijf tot zes maanden. Telers geven de voorkeur aan het opslaan van de oogst in de hoop later betere prijzen te ontvangen. Ze bevoorraden de markt tot aan oktober, waarna de kharifoogst begint te komen. Dit jaar zal de kharifoogst echter tegen half november worden geoogst, wat een uienschaarste zou kunnen opleveren in de tussenperiode.

"Het district heeft nog steeds geen bevredigende moesson gehad. Telers zijn dit jaar nog niet begonnen met zaaien, terwijl rond dezelfde tijd vorig jaar al ongeveer 21% van de kharifzaaiingen waren voltooid", aldus een ambtenaar van het ministerie van Landbouw.

Het totale areaal voor de uienteelt in het district is ongeveer 70.000 hectare. De (late) kharifoogst wordt geteeld op ongeveer 30.000 hectare en de teelt van de zomeroogst vindt plaats op de resterende 40.000 hectare. De opbrengst van de kharifproductie is 15 ton per hectare en die van de zomerproductie 18 ton per hectare.

Het ministerie van Landbouw verwacht dat er het komende seizoen in Nashik in totaal 641.000 hectare met kharifgewassen zal worden beplant, exclusief uien. Vorig jaar rekende het ministerie op 665.000 hectare kharifproductie exclusief de uien. Vorig jaar was het uiteindelijke areaal 586.000 hectare, wegens de twee maanden vertraging die het gevolg was van de moesson.

De recordproductie van de zomergewassen zou kunnen helpen het tij - van een mogelijke schaarste later in het jaar - te keren. De zomeruien zouden zelfs de markt nog kunnen bedienen als de komst van kharifuien met een maand wordt vertraagd.

Vorig jaar was de kharifoogst met een à twee maanden vertraagd. De komst van kharifgewassen begon in de eerste helft van december. Bovendien was de zomerproductie beschadigd door ongewone regenval en hagelstormen in februari en maart vorig jaar. Hierdoor ontstond een uienschaarste die leidde tot een explosieve stijging van de gemiddelde groothandelsuienprijzen tot een recordhoogte van 5.700 Indiase roepies (76 euro) per kwintaal in augustus vorig jaar. De retailprijzen van uien bereikten de 100 roepies (1,33 euro) per kilogram in Mumbai, Delhi en andere steden, terwijl ze in Nashik in augustus op 80 roepies per kilo stonden.
Publicatiedatum: