Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Sake Holwerda, Holwerda & Zn:

"Voor ons geen stampwerk, maar focus op kleinpak"

Tholen - Al dertig jaar richt het Friese uienpakstaton Holwerda & Zn uit Minnertsga actief in het leveren van uien aan de Nederlandse retail. "Ons gebouw leent zich niet voor het stampwerk. Wij zoeken het in de kleinpak", vertelt Sake Holwerda, die de derde generatie van het familiebedrijf vertegenwoordigt en drie jaar terug het bedrijf van zijn vader overnam.

"Samen met Konaxx vertegenwoordigen wij de Friese uienhandel. Er worden in Noordwest-Friesland en Groningen nog aardig wat uien geteeld en er is de laatste jaren ook wat uitbreiding", vertelt Sake. Hij heeft de uienverwerking op zijn bedrijf zoveel mogelijk geautomatiseerd. "Ik ben ook betrokken geweest bij een project van Hogeschool Leeuwarden om optisch te sorteren. We kwamen een heel eind, maar de ui blijft hier toch een lastig product voor.""Maandag start bij ons het nieuwe seizoen. Wij kopen zoveel mogelijk in de buurt in, maar voor de plantuien zijn we aangewezen op de Zeeuwse uien, die hebben ze hier niet", vertelt Sake. Hij blikt terug op een goed seizoen 2015/16. "Trend is wel dat de aflevervolumes bij de supermarkten steeds kleiner worden, men wil er kort op zitten. De retail eist uien van goede kleur en kwaliteit. Daarvoor moesten we dit seizoen goed zoeken, maar daar zijn we wel in geslaagd."

De uienhandelaar ziet de toekomst van zijn bedrijf met vertrouwen tegemoet. "De uienconsumptie is al jaren redelijk stabiel in tegenstelling tot bijvoorbeeld de aardappelen. Daarover mogen we niet klagen", vertelt Sake. "En wij hebben geen pretenties. We zijn en blijven klein, maar tevreden."

Voor meer informatie:
Holwerda & Zn
Stationsstraat 12
9047 HL Minnertsga
faholwerda12@hetnet.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven