Jamaica gaat uienproductie fors uitbreiden

Tegen het jaar 2020 hoopt Jamaica 40% van de uien op de binnenlandse markt uit eigen teelt te betrekken. Drie jaar geleden produceerde het land slechts 6% van de verkochte uien. Inmiddels is dit percentage gestegen naar 10% tot 12%, waarmee de doelstelling van de landbouwautoriteiten al voor een kwart bereikt is.

Het uienteeltprogramma van het ministerie van Landbouw werd in 2013 geïntroduceerd. Volgend seizoen hoopt men een aandeel van 17% te bereiken en de doelstelling is dat dit aandeel over drie jaar verdubbeld zal zijn. "We willen er zeker van zijn dat we tegen 2020 in 40% van de binnenlandse vraag kunnen voorzien. Mochten we hierin slagen, dan zullen we €1,8 miljoen op de import besparen," legt Don McGlashan van het ministerie van Landbouw uit. "We zullen een gemiddelde prijs van €4,5 miljoen behalen en 300 tot 400 telers zullen bij het programma betrokken worden, dat bovendien werk zal bieden aan minimaal 2.000 seizoensarbeiders," vervolgt McGlashan.

In Jamaica wordt jaarlijks een volume van 10 miljoen kilo uien afgezet, waarvan negen miljoen kilo geïmporteerd wordt, voor een bedrag van €3,6 miljoen. McGlashan verwacht dat het aankomende jaar een areaal van 140 hectare bewerkt zal worden door zo'n 300 tot 350 telers. "In piekperiodes bedroeg onze gemiddelde productie 12 ton per hectare. Wereldwijd ligt de gemiddelde opbrengst op 17 ton per hectare. Als we echt succesvol willen zijn in de uienteelt, zullen we de productie naar 30 tot 35 ton per hectare moeten opvoeren," legt McGlashan uit. In Jamaica is zo'n 70% van de importuien afkomstig uit Nederland.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven