Panama: uientekort door export

Volgens een aantal producenten is de uienschaarste in Panama te wijten aan het gebrek aan steun, opzettelijke import en prijscontroles, maar volgens Oscar Garcia, hoofd van de Autoriteit voor Consumentenbescherming en Mededinging (ACODECO), werd de situatie veroorzaakt door binnenlandse producenten, die besloten hun gewassen aan Costa Rica te verkopen en die daarmee de lokale markt met een tekort achterlieten.

Garcia laat weten dat velen de prijscontroles de schuld geven van de situatie waarin de uiensector verkeert, terwijl in werkelijkheid het land gewoon minder aanbod heeft. "Het Comité voor Landbouwvoeding nam een aantal beslissingen om binnenlandse producenten te bevorderen. Bij de eerste mogelijkheid verkochten deze producenten hun gewassen aan Costa Rica tegen betere prijzen, waarbij ze de Panamese markt met een voorraadgebrek lieten zitten", zei Garcia.
 
Binnenlandse producenten ramen dat er in Panama de afgelopen jaren op bijna 35.000 hectare minder uien werden geteeld. Producenten en handelaren zijn het eens dat de staat geen duidelijk economisch beleid heeft voor deze sector. De agrarische voedselketen suggereerde onlangs om de uienprijs te verhogen van €0,54 tot €0,72 per pond. Deze suggestie zal volgens de minister van Landbouw, Eduardo Ernesto Carles, de komende dagen besproken worden. Volgens producent Javier Pitty, tevens lid van de Kamer van Koophandel in Chiriqui, zijn uienproducenten gestopt met de teelt omdat ze hun vertrouwen in het gewas hebben verloren en geen geld of bezittingen willen verliezen.

Source: panamaamerica.com.pa

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven