Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Sancties vooral schadelijk voor EU

Rusland boycot Afghanistan en Somalië

De Russische autoriteiten hebben een tijdelijke boycot van kersen uit Afghanistan en perziken en nectarines uit Somalië afgekondigd. De Russen vermoeden dat tussen deze producten Europese producten gesmokkeld worden. De importban geldt ook voor re-export uit andere landen. Met de maatregel wil de Russische fytosanitaire dienst smokkel voorkomen. Ook voor enkele Afrikaanse landen geldt een boycot vanwege vermeende smokkel. Volgens de Russische autoriteiten exporteren landen producten die ze voorheen niet exporteerden en dat is verdacht. Rusland zegt al 600 gevallen te hebben ontdekt waarin de certificaten bij deze Afrikaanse producten vervalst waren.Een voorbeeld dat de Russische autoriteiten gebruiken: dit jaar werd er 8733 ton AGF geïmporteerd uit Benin, waaronder 1400 ton perziken, 899 ton nectarines en 310 ton kiwi. Deze producten werden via de EU ingevoerd. Bij navraag bij de ambassadeur van Benin in Moskou bleek het land geen steenfruit en kiwi's te telen.

In de afgelopen week werden verschillende partijen vernietigd, waaronder: 4,5 ton Tsjechische perziken, 1,2 ton Turkse kersen, 2 ton Poolse appelen, 1,6 ton Tsjechische nectarines, 7,7 ton Oekraïense kersen, 19 ton Poolse kersen en 19,5 ton Poolse appelen. Daarnaast werd een reeks anonieme producten vernietigd waaronder 1,5 ton kersen, 1,1 ton druiven, 1,8 ton nectarines.

Sancties vooral schadelijk voor EU
In een recent gepubliceerd onderzoek naar de effecten van de economische oorlog tussen het Westen en Rusland worden enkele opvallende conclusies getrokken. Zo is de boycot vooral schadelijk voor de EU. 76,7 procent van de totale impact komt voor rekening van Europese private ondernemingen. Interessant genoeg zijn het niet de door Rusland geboycotte sectoren die het grootste deel van de kosten dragen. Van de verloren gegane handel is 83,1 procent voor rekening van niet-geboycotte sectoren. Dat veronderstelt dat de Europese sancties een zware tol eisen van de Europese sectoren. Door bijvoorbeeld sancties op de financiële sector is handel moeilijker en trekken exporteurs zich terug.

Klik hier om het hele onderzoek te lezen.


Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven