VS: Listeria-uitbraak bij uienverwerker

De Amerikaanse Inspectie voor Voedings-en Geneesmiddelen FDA, heeft listeria monocytogenes aangetroffen bij een uienverwerkingsbedrijf in de staat Washington. Een aantal ziektegevallen in de staat wordt in verband gebracht met teruggeroepen groenteproducten.

Aardappelverwerker The Oregon Potato Co., die handelt onder de naam Freeze Pack werd in juli door de FDA op de hoogte gebracht van het feit dat er listeria aangetroffen was in hun verwerkingsfaciliteit in Pasco tijdens een inspectiebezoek in maart.

De 19 monsters die genomen werden tijdens de inspectie werden volgens genoombrede sequentieanalyse gescreend wat het mogelijk maakt isolaten van ziektegevallen te linken aan voedsel- of omgevingsbronnen. Uit de screening bleek dat er een verband bestond tussen de besmettingen en de verwerkingsfaciliteit.

Ook werden in de faciliteit overtredingen van de Richtlijnen voor Verwerkingspraktijken, CGMP, vastgesteld, waaronder vervuiling van oppervlakten met voedingsresten, besmetting door condensatievocht van voedingsmiddelen en verpakkingsmaterialen en onvoldoende ventilatie.

The Oregon Potato Co. heeft op last van de FDA zijn productie stilgelegd en de FDA schriftelijk ge├»nformeerd over de maatregelen die het inmiddels heeft genomen zoals het ontsmetten van alle oppervlakten in de verwerkingsfaciliteit. Tevens heeft het monsters laten onderzoeken waarin geen listeria werd aangetroffen. 

De FDA heeft echter aangegeven de effectiviteit van de maatregelen nog niet te kunnen beoordelen en heeft ook nog geen datum gegeven waarop de productie kan worden hervat.

Ook twijfelt de FDA aan de testresultaten die het bedrijf heeft aangevoerd.

De terugroepactie van diepvriesgroenten van het bedrijf heeft geleid tot diverse andere terugroepacties voor verschillende merken, zoals Reser's Fine Foods, Pictsweet en Schnucks en houdt eveneens verband met een omvangrijke terugroepactie van diepvriesgroenten van CRF Frozen Foods.

Volgens het Amerikaanse Centrum voor Ziektebestrijding zijn tussen september 2013 en mei 2016 negen mensen met listeria besmet na het eten van de teruggeroepen producten.

Lees verder 0p  www.foodsafetynews.com.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven