Indiase uientelers bestormen kantoor voorzitter marktcommissie

Naar verluidt hebben uientelers in het Indiase Nashik het kantoor van de commissievoorzitter van de landbouwmarkt van Lasalgaon aangevallen op woensdag 3 augustus. De wrok die suddert bij de telers zou aan het groeien zijn, omdat ze worden gedwongen hun producten in jutezakken te verkopen. De uienleveringen hebben een flinke smak gemaakt en zijn gedaald tot slechts 2.000 kwintalen per dag, sinds de markt na zeventien dagen weer openging.

De markt van het district is wat betreft uien de grootste in het land, en bepaalt de prijsontwikkeling voor de uien in heel India. Op woensdagochtend heeft het actiecomité (dat bestaat uit de leiders van alle politieke partijen) geprobeerd met de handelaren te praten, erop aandringend terug te keren naar het oude handelssysteem, waarbij telers de producten los naar de markt brachten. Volgens Nanasaheb Patil, voormalig voorzitter van de landbouwmarktcommissie en lid van het actiecomité, spoorden telers de handelaren aan om ofwel terug te keren naar het oude veilingsysteem ofwel dezelfde vorm van veilingen te gebruiken die elders in het land wordt gehanteerd.

"Het handelssysteem van jutezakken wordt gebruikt op alle andere markten: telers brengen hun producten aan in jutezakken, de commissionair geeft hen geld voor hun werk en het gewicht, en na de veilingen betaalt hij de telers voor hun producten. In Nashik brengt de teler zijn uien nu echter eerst naar de commissionair, die monsters neemt, om ze vervolgens zelf te wegen en te leveren aan het pakhuis van de koper, wat een tijdrovend proces is. Daarom worden er minder uien geleverd aan deze markten, en dus ook aan Nashik", vertelt Patil.

Patil zei dat handelaren in Lasalgaon niet klaar zijn om hetzelfde veilingsysteem te hanteren als de andere marktcommissies. De besprekingen die woensdag werden gevoerd van negen uur ´s ochtends tot vier uur `s middags, leverden geen resultaat op. De telers werden op een gegeven moment onrustig en vielen het kantoor van de voorzitter aan. De veilingen werden op donderdag wel weer hervat.

Nandkumar Daga, voorzitter van de uienhandelarenvereniging van Lasalgaon: "Normaal worden er rond deze tijd van het jaar ongeveer 150.000 tot 200.000 kwintalen aan alle 14 marktcommissies geleverd. Deze hoeveelheid is gedaald tot ongeveer 20.000 kwintalen. Alleen in Lasalgaon al komen er normaal 20.000 kwintalen per dag op de markt aan, maar dit aantal is nu gedaald tot 1.000 tot 2.000 kwintalen", besloot Daga.

Source: financialexpress.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven