Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Friese uientelers bijgepraat

Maandagavond 1 augustus waren uientelers uit Friesland uitgenodigd om een kijkje te komen nemen bij de Agrifirm rassendemo op het bedrijf van maatschap De Jong in Sexbierum. In totaal liggen er acht van deze uienrassendemo's verspreidt over Nederland. Hierdoor is de invloed van regionale verschillen in weersomstandigheden en grondsoort op de diverse uienrassen goed te vergelijken.

Rassendemo
Anne Gert Koning, uienspecialist bij Agrifirm Plant, praatte de telers bij over de allerlaatste ontwikkelingen op het gebied van rassen. Welke eisen en wensen moeten er meegenomen worden in de keuze voor een ras; vroegheid, opbrengst, bewaarbaarheid en afzet? Van alle rassen op het demoveld wordt tijdens de oogst een proefrooiing gedaan en wordt een monster bewaard om later in het jaar te kunnen beoordelen op kwaliteit. Op basis van deze cijfers kan uw specialist u adviseren bij de rassenkeuze voor volgend jaar.



Aaltjes beheersing
Naast de presentatie van de verschillende rassen was er dit jaar ook aandacht voor aaltjesbeheersing door de toevoeging van granulaten en mycorrhizaschimmels in de uienteelt. Waar granulaten, zoals Vydate, een aaltjesdodende werking hebben, dragen mycorrhizaschimmels bij aan een hogere bodemweerbaarheid waardoor het gewas minder vatbaar is voor aaltjes. Bij zowel de Vydate als de BiomyPro-mycorrhizaschimmels was een gezonder wortelstelsel van de ui waarneembaar. De effecten op de opbrengst en kwaliteit zullen op een later moment worden bepaald.

Imke Kuiper, werkzaam op de R&D afdeling van Agrifirm Plant, heeft een verdere toelichting gegeven op het gebruik van Mycorrhizaschimmels. Er komt namelijk meer bij kijken dan alleen de toepassing zelf, het vraagt ook wijzigingen in andere facetten van de teelt.

Bron: Agrifirm Plant
Publicatiedatum: