Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rusland vernietigde 7.282 ton

8,6 mld dollar schade voor Westen door boycot

Rusland berekende dat de schade van de boycot voor het Westen uitkomt op 8,6 miljard dollar. Ook berekende de fytosanitaire dienst dat Rusland al 7.282 ton groenten en fruit vernietigde. Het land werkt aan een verbetering van de relatie met Turkije, mogelijk is opheffen van de boycot een volgende stap. Daar staat tegenover dat Rusland nu ook producten uit Bosnië weert. Verder zien Azerbeidzjan en Iran veel kansen en kregen Moldavische bedrijven weer een exportvergunning. Heel wat minder positief zijn de bedrijven in Tadzjikistan, die claimen dat Russische klanten hun contracten niet nakomen.

8,6 mld dollar schade voor Westen
Het Russische Ministerie van Economische Ontwikkeling berekende dat het totale verlies aan export voor de geboycotte landen (VS, EU, Canada, Noorwegen en Australië) uitkomt op 8,6 miljard dollar in 2015. De export was in 2015 96,5 procent lager dan in 2013, wat overeenkomt met 8,6 miljard dollar. Het volume daalde met 98,9 procent of 4,3 miljoen ton.
Voor Albanië, Montenegro, IJsland en Liechtenstein, die in augustus 2015 aan de boycotlijst werden toegevoegd, daalde de export met 85,8 procent of 91,3 miljoen dollar tussen augustus en december 2015.
De NFO berekende dat de Nederlandse sector 100 miljoen tot 125 miljoen euro aan omzet misloopt. De zorgen over de gevolgen voor de sector lopen op.



Rusland overweegt opheffen boycot Turkije
De relaties tussen Turkije en Rusland verbeteren snel. Op regeringsniveau worden overleggen gevoerd. Ook de opheffing van de boycot van Turkse AGF staat op de agenda. Deze week wordt een rapport gepresenteerd door de Russische delegatie die Turkije bezocht. Dinsdag staat een ontmoeting tussen de twee presidenten op het programma waar over de relatie gesproken wordt.
De boycot van Turkse producten leverde een schadepost op voor Turkije van 209 miljoen dollar in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat berekende het Russische Ministerie van Economische Ontwikkeling. Gezien de snel verbeterende relatie tussen de landen is de kans dat de boycot wordt opgeheven groot.

Rusland vernietigde 7.282 ton
Sinds 6 augustus 2015 heeft de Russische fytosanitaire dienst 7.282 ton groenten en fruit vernietigd, dat maakte de Rosselkhoznadzor bekend. De meeste producten werden vernietigd in de Westelijke regio's van Rusland: Bryansk en Smolensk (meer dan 2.700 ton), Tver en Pskov (bijna 1.900 ton), Rostov, Volgovrad en Kalmykia (meer dan 600 ton). De meest onderschepte producten zijn appelen, peren, perziken, tomaten, paprika, aubergine, aardbeien, sinaasappelen, mandarijnen en druiven.

Bosnië geboycot
De Bosnische groenten en fruitsector hangt een strop van miljoenen euro's boven het hoofd nu Rusland besloot de grenzen te sluiten in verband met voedselveiligheidsproblemen. Rusland maakte zich zorgen om het gebrek aan informatie over de gezondheid van planten, de Bosnische minister weigerde een inspectie van Rusland. De boycot valt samen met de oogstperiode en veel telers hebben de producten op contractbasis aan Russische bedrijven verkocht. In de afgelopen twee jaar heeft de Bosnische sector zich op de Russische markt gestort.

Azerbeidzjan wint marktaandeel Rusland
Volgens het Azerbeidzjaanse Ministerie van Landbouw zal het land de export naar Rusland vergroten. In de eerste helft van dit jaar steeg de uitvoer al met 27,5 procent, de fruitexport groeide met 13,1 procent en de groentenexport met 33,1 procent. Volgens het Ministerie is 7,4 procent van de Russische tomatenmarkt in handen van Azerbeidzjan, vorig jaar was dat nog 1 procent. Naast Rusland ziet het land ook de export naar Iran, VAE, Turkije, Irak en Turkmenistan groeien.

Ook België tegen sancties?
Volgens het Russische persbureau Tass ligt er een resolutie klaar voor het Belgische parlement waarin gepleit wordt voor opheffen van de sancties tegen Rusland. Het debat staat op de rol na het zomerreces, aldus de initiatiefnemer Aldo Carcaci. Dit najaar moet er op Europees niveau gedebatteerd worden over de toekomst van de sancties die nog tot januari 2017 van kracht zijn.

43 Moldavische bedrijven ontvangenen exportvergunning
De Russische fytosanitaire dienst heeft een lijst met 43 Moldavische bedrijven gepubliceerd die weer mogen exporteren naar Rusland. De lijst is samengesteld na een bezoek aan het land waarbij de bedrijven zijn geïnspecteerd. Op 22 juli werden de eerste appelen, peren, kweeperen, abrikozen, kersen en nectarines geëxporteerd.

Iraanse export naar Rusland
De Iraanse provincie Mazandaran zegt 500.000 ton fruit beschikbaar te hebben voor de Russische markt. Volgens de provincie zijn kiwi en citrus de belangrijkste producten. De totale fruitproductie in Iran staat rond de 3 miljoen ton. De Iraanse provinciale regering en de Russische regering van de deelstaat Astrakhan bespraken de mogelijkheden om de producten in de Russische regio te verpakken. Daarmee voldoet de verpakking in ieder geval aan de Russische eisen.

"Rusland komt afspraken Tadzjikistan niet na"
Volgens de Tadzjiekse minister van Landbouw komen Russische bedrijven eerder gemaakte afspraken niet na. Begin van dit jaar zouden er afspraken gemaakt zijn over de afname van uien en aardappelen, maar de Russen nemen de producten niet af, waardoor de telers met verliezen zitten. Tadzjikistan exporteerde dit jaar 87.000 ton AGF naar Kazachstan, Rusland, Kirgizië e Afghanistan.

Russische consument koopt liefst op markt
Uit een onderzoek van Nielsen blijkt dat 64 procent van de Russische consumenten denkt dat seizoensproducten op de markt lekkerder zijn dan bij supermarkten. Ook vindt twee van de drie Russen da de keuzen op de markt groter is en de prijs lager. Een van de verklaringen hiervoor is dat de producten op de markt lokaal geteeld of uit buurlanden afkomstig zijn. De uitgaven aan groenten en fruit zijn in de zomermaanden gedaald, mede doordat veel Russen zelf een moestuin hebben.

Hoewel de prijzen voor groenten en fruit stijgen, kiezen meer Russen er voor om groenten en fruit te kopen als vleesvervangers. Vlees wordt daarmee een luxeproduct. Onder andere de goede aardappeloogst en de gunstigere wisselkoers buiten het seizoen compenseerde gedeeltelijk voor de stijgende prijzen.

Goede aardappel- en kooloogst Altai
De hoge temperatuur en de grote hoeveelheid regen kunnen positief uitpakken voor de groentenoogst in Altai, dat betoogt de directeur van Russkie Ovoshi, Andrei Langovoy. Het bedrijf is een van de grootste teeltbedrijven in de regio. De aardappeloogst wordt geraamd op 40-50 ton per hectare, vorig jaar was de oogst nog 25 ton per hectare. Ook de kooloogst bereikt in de ramingen een record van 800tot 1.000 ton, bijna het dubbele van afgelopen jaar.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.