Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

President Poetin ontmoet president Erdogan

Rusland heft boycot Turkije mogelijk nog dit jaar op

Turkije en Rusland gaan werken aan normalisering van de relatie tussen de landen. Dat is de uitkomst van het overleg tussen de Russische president Poetin en zijn Turkse collega Erdogan. "Het is onze prioriteit om het niveau van voor de crisis weer te bereiken in onze bilaterale samenwerking," aldus president Poetin tijdens de persconferentie. "Dat is een belangrijke opdracht, want in slechts vijf maanden van dit jaar is de Russisch-Turkse handel met 43 procent gedaald." Die trend werd vorig jaar ingezet en is "teleurstellend."


bron: Kremlin

Het overleg gisteren in St. Petersburg was de eerste keer dat de presidenten elkaar ontmoetten sinds de relaties verkilden in november vorig jaar na het incident waarbij een Russisch gevechtsvliegtuig werd neergehaald. Over de boycot van groenten en fruit, een van de maatregelen die Rusland nam als reactie op het incident, kwam zijdelings ter sprake. Voor beide landen zijn er belangrijkere onderwerpen. Op energiegebied de aanleg van de Turkish Stream (een gaspijplijn via Turkije naar Europa) en een kerncentrale die met Russische geld in Turkije gebouwd wordt. Beide projecten werden stilgelegd door de verkoelde relatie. Daarnaast stond de crisis in Syriƫ op de agenda.

Na de persconferentie ging het overleg tussen de landen verder en schoven ook bedrijven uit beide landen aan. Poetin verwees hierbij naar het "gefaseerd opheffen van de economische maatregelen (de sancties, red.) die eerder zijn ingesteld tegen Turkse bedrijven." Ook de Turkse president verwees naar de boycot. "Het is noodzakelijk om de chartervluchten tussen de landen te hervatten, de restricties op Turkse landbouwproducten op te heffen en de weg te openen voor Turkse bouwbedrijven," aldus Erdogan.

De Russische minister van Economische Zaken Alexei Ulyukjayev zei tijdens een persconferentie dat de boycot van Turkse AGF mogelijk nog voor het einde van het jaar kan worden opgeheven. In september staat een overleg gepland tussen de twee landen om verder invulling te geven aan het herstel van de economische relatie. In reactie op het neerhalen van het Russische gevechtsvliegtuig stelde Rusland een aantal beperkende maatregelen op. Zo werden onder andere toeristische reizen naar Turkije verboden. Die maatregel is in juni opgeheven. Daarnaast werden Turkse bouwbedrijven en werknemers de toegang tot Rusland ontzegd en werd de invoer van Turkse groenten en fruit aan banden gelegd.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven