Bonenvliegproblemen in uien

De start van het groeiseizoen is voor veel gewassen niet gemakkelijk geweest en nog steeds werkt het weer niet mee om de gewassen optimaal te laten groeien. Het natte weer van de afgelopen weken bemoeilijkt voor u als teler en voor onze veldmedewerkers de werkzaamheden in het veld. In Zuid Nederland is de schade enorm en zijn er zelfs gewassen geheel verloren gegaan. Bovendien blijken de gewassen door de moeizame start kwetsbaarder voor allerlei aantastingen door schimmels, aaltjes en andere plaagorganismen, zo meldt De Groene Vlieg in haar nieuwsbrief

Bonenvliegproblemen in ui
Als uien in het kiemplantstadium zitten kunnen ze gevoelig zijn voor bonenvliegaantasting. Onder normale omstandigheden zal bonenvlieg weinig problemen geven in de zaaiuien, omdat tegen de tijd dat de bonenvliegen actief zijn de zaaiuien doorgaans al groot en sterk genoeg zijn om weerstand te bieden aan de bonenvlieg.

Door de natte veldomstandigheden aan het begin van dit seizoen konden sommige percelen zaaiuien echter pas heel laat gezaaid worden, waardoor de piek van de bonenvlieg samen viel met het gevoelige stadium van het gewas. Hierdoor is er op een aantal percelen zaaiuien toch enige wegval door de bonenvlieg geconstateerd. Met name na een niet kerende grondbewerking blijken deze percelen aantrekkelijker te zijn voor de bonenvlieg dan wanneer er bijvoorbeeld geploegd is.

Uienvlieg
Helaas hebben we moeten constateren dat de poppen van de uienvlieg dit jaar goed door de winterperiode zijn gekomen. In combinatie met de moeizame groeiomstandigheden van het gewas, de grote verschillen in gewasontwikkeling binnen een perceel en/of binnen een gebied zorgde ervoor dat het beoordelen van de terugvangsten dit seizoen veel lastiger was. Ondanks de grote alertheid is er hier en daar in de 'hoge druk regio's' toch nog enige uitval van planten voorgekomen. Verschillende percelen zijn door onze adviseurs bezocht, in veel gevallen bleek de wegval veroorzaakt te zijn door slechte groeiomstandigheden (na bijv. korstvorming) of aaltjes.

Momenteel is de uienvlieg aan zijn tweede vlucht begonnen. Dit betekent dat we in een aantal gebieden overgegaan zijn naar een twee wekelijks schema van ons veldbezoek en van het uitzetten van de vliegen.

Deze week zijn we gestart met een uitgebreide monitoring van uienvliegen in Drenthe, om te onderzoeken of we hier komend jaar van start kunnen gaan met de Steriele Insecten Techniek. Ook zal binnenkort in Midden Limburg en Zuid Beveland de uienvliegdruk in kaart worden gebracht.

Bron: De Groene Vlieg

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven