Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Brazilië: export groenten en fruit licht gedaald in eerste helft 2016

Nederland blijft veruit grootste exportmarkt Brazilië voor AGF

Na een recordexport in 2015 is de Braziliaanse export van verse groenten en fruit in de eerste helft van dit jaar iets gedaald. In heel 2015 exporteerde Brazilië bijna 790.000 ton verse groenten en fruit. Dat was 16 procent meer dan in 2014. Zo bezien valt de daling van 3 procent in de eerste helft van dit jaar mee.



Nederland belangrijkste afnemer; aandeel iets gedaald
Nederland is veruit de belangrijkste afnemer van Brazilië. De export naar Nederland die in heel 2015 ook flink toe nam was in de eerste helft van dit jaar bijna 10 procent kleiner. Daarmee daalde het aandeel van Nederland naar net iets onder een derde. Het belang van Nederland is het groots bij citrus, namelijk 60 procent. Van alle geëxporteerde Braziliaanse mango's en avocado's gaat meer dan de helft naar
Nederland.

Minder mango's en appelen
Van de belangrijke Braziliaanse exportproducten viel in de eerste helft van dit jaar vooral export van mango's, watermeloenen en vooral appelen sterk terug. De export van citrus groeide iets en de export van meloenen bleef op hetzelfde peil. Voor de export naar Nederland geldt in grote lijnen hetzelfde als voor de totale export. In de eerste helft van dit jaar nam het aandeel van Nederland in het totaal af bij appelen, bananen en druiven. Het hele vorige jaar ging er 300.000 ton Braziliaanse verse groenten naar Nederland. In de eerste helft van dit jaar ging het om 92.000 ton tegen 102.000 ton in de eerste helft van 2015.



Forse groei export naar VK
Na Nederland is het VK de tweede afnemer van Braziliaans product. Kort daarachter is Spanje de nummer drie. Naar het VK groeide de export in de eerste helft van dit jaar behoorlijk, met in totaal 10 procent. Er gingen vooral meer (water)meloenen en citrus naar het VK. De export naar Spanje daalde met eenzelfde percentage. Hierbij ging het vooral om meloenen en mango's. Uruguay (vooral bananen) en de Verenigde Staten (vooral mango's in de tweede helft van het jaar) zijn de andere belangrijke afnemers. Dan volgt Argentinië (vooral bananen) en Portugal.



Voor meer informatie:
Jan Kees Boon
Fruit & Vegetable Facts
T: +31 (0)6 54687684
E: fruitvegfacts@gmail.com
W: www.fruitandvegetablefacts.com
Publicatiedatum: