Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe webapplicatie monitort teeltgrond met satellietfoto's

IT-bedrijf Nxtlvl IT is begonnen met de bouw van een gratis webapplicatie voor telers waarmee het mogelijk is op eenvoudige wijze inzicht te krijgen in de stand van zijn gewassen. Zowel de NASA (Landsat programma) als de ESA (Copernicus programma) hebben verschillende satellieten die het aardoppervlak monitoren met behulp van mulitspectrale camera's. "De beelden worden kosteloos aangeboden en kunnen derhalve worden ingezet bij het monitoren van teeltgrond," vertelt Arthur Wildeboer.

Satellietbeelden vrij beschikbaar
De satellieten van NASA en ESA maken gebruik van multispectrale camera's die zichtbaar en onzichtbaar licht (infrarood) kunnen onderscheiden. Arthur: "De ruimtevaartorganisaties bieden deze beelden kosteloos aan en zijn voor iedereen te downloaden en vrij beschikbaar. Telers kunnen deze gebruiken bij het monitoren van teeltgrond. Zij hebben immers via belastingen al indirect meebetaald. Van deze satellietbeelden kunnen vegetatiekaarten worden gemaakt. Hiermee kunnen veranderingen in de groei van een gewas in kaart worden gebracht."



De vegetatie-index geeft de verhouding weer van gereflecteerd infrarood licht en rood licht van een gewas. Een gezond en weelderig gewas reflecteert veel infrarood licht, terwijl chlorofyl veel rood licht absorbeert. Door middel van de vegetatiekaarten is het mogelijk in een oogopslag inzicht te verkrijgen in de gezondheid van het gewas.

"Dat de satellietbeelden vrij te verkrijgen zijn, impliceert niet dat ze gebruikersvriendelijk zijn. Uit praktijkervaring merkt Nxtlvl it dat de gemiddelde kennis van telers over het onderwerp niet zo groot is. Telers hebben vaak wel opgevangen dat satellietbeelden voor deze doeleinden kan worden ingezet, maar hoe precies is hen vaak onduidelijk. Toch is er zeer veel interesse in het onderwerp," vervolgt Arthur.



Commercieel versus niet-commercieel

Zowel commerciële als niet-commerciële aanbieders van zulke diensten slaan volgens Arthur de plank volledig mis. "Commerciële aanbieders vragen geld voor hun diensten. En hier wringt de schoen om twee redenen. Het overgrote gedeelte van de gebruikers weet niet precies wat het is en hoe je het moet gebruiken. Dus waarom betalen? Ten tweede kun je een gebruiker geen product garanderen. Immers, als het bewolkt is wanneer er een satelliet overvliegt, dan heb je geen bruikbare data."

"Niet-commerciële aanbieders – de overheidsinstellingen – doen ook een poging het product toegankelijk te maken voor het grote publiek. Ook hier zijn er een aantal problemen. Je kunt geen percelen selecteren en ziet dus geen percentage of oppervlaktes van waardes voor jouw perceel. Er is een vaste, statische legenda. Dat geldt ook voor de data, die vaak niet gedownload kan worden. Het geeft een vluchtige blik, meer niet. Het is niet ontwikkeld voor de praktijk."

Web-applicatie
Om hieraan tegemoet te komen, is Nxtlvl IT daarom bezig aan de ontwikkeling van een webapplicatie op basis van bewerkte satellietbeelden.
"Daarin kunnen telers zelf percelen selecteren en beelden opvragen. Gegevens kunnen worden gedownload in bestandsformaten als .kml, .shp, .geotiff, die bruikbaar zijn in andere teeltsoftware (AgLeader SMS, Trimble, FarmWorks, John Deere). Aan deze gegevens kunnen andere variabelen als marktprijzen, weersvoorspellingen marktprijzen en droogtekaarten gekoppeld worden," legt Arthur uit. 

Investeerder
"Voor ons project zijn wij op zoek naar een investeerder die financieel wil meedoen met dit project, " geeft Arthur aan. "Het liefst iemand uit de agrarische sector of iemand die de potentie van dit wereldwijde platform inziet voor 4,9 miljard hectare teeltgronden. Voor ons is het een prestigeobject waar wij inmiddels al twee jaar mee rondlopen. Het idee is dat gebruikers gratis gebruik kunnen maken van de website. Voor de investeerder bieden wij een interessant verdienmodel. Bovendien maakt het project aanspraak op Europese subsidie. Naast het online brengen van de website zal er ook de komende jaren technische ondersteuning moeten worden verleend aan de site."

Voor meer informatie:
Arthur Wildeboer
NXTLVL-IT
Zuiderkade 21
8301 AS Emmeloord
T: +48 732 808 496
info@nxtlvl-it.com
www.nxtlvl-it.com
Publicatiedatum: