Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Slowaakse premier bezoekt Moskou

Het Europese standpunt over de sancties tegen Rusland kraakt in haar voegen. Waar van een aantal lidstaten bekend is dat ze tegenstanders van de sancties zijn, is nu een van die landen voorzitter geworden van de Raad van de Europese Unie. Slowakije nam enkele maanden geleden de voorzittershamer van Nederland over. Het land stelde toen al een debat te willen voeren over de voortgang van de sancties. De Slowaakse premier Robert Fico reisde vorige week af naar Moskou om president Poetin te bezoeken.


De Slowaakse premier Robert Fico (links) bezocht de Russische president Poetin (rechts). Bron: Kremlin

Tijdens het bezoek spraken beide bewindspersonen de hoop uit dat de relaties tussen de EU en Rusland zouden verbeteren. Overigens maakte Fico ook van de gelegenheid gebruik om Poetin om steun te vragen voor de kandidatuur van de Slowaakse Minister van Buitenlandse Zaken voor de voorzitterspost van de VN.

Ook de Tsjechische president Milos Zeman sprak zich uit tegen de sancties. Dat deed hij in een toespraak tijdens de opening van een jaarlijks landbouwevenement. "De sancties zijn een teken van hulpeloosheid. Tsjechië moet een duidelijk standpunt innemen binnen de Europese Raad en zich aansluiten bij die landen die de sancties willen opheffen," aldus de president.

De Duitse Bondskanselier Merkel houdt voorlopig echter vast aan de sancties. Tijdens een interview met televisiestation ARD zei ze dat de tijd nog niet rijp is om de sancties op te heffen. "Helaas niet, als je meerekent met welke snelheid de Minsk-akkoorden uitgevoerd worden," aldus Merkel.

Vliegreizen naar Turkije weer toegestaan

De Russische premier Medvedev heeft een decreet ondertekend om de boycot op vluchten naar Turkije op te heffen. Daarmee zet Rusland de eerste stappen naar het opheffen van de sancties die het land tegen Turkije instelde.

Moldavië vergroot export

Volgens de officiële cijfers van de Moldavische autoriteiten heeft het land de export van landbouwproducten aanzienlijk zien stijgen. De fruitexport is verdubbeld. Begin augustus was er 108.000 ton geëxporteerd tegen 59.000 ton een jaar eerder. De export van tafeldruiven steeg van 4.800ton in 2015 naar 11.500 dit jaar. De groentenexport liet echter een forse daling zien: van 12.500 ton in 2015 naar 2.300 ton dit jaar.

Kirgizische sector problematisch

Ondanks mooie woorden van de regering is sinds de onafhankelijkheid van Kirgizië 25 jaar geleden is de landbouwsector achteruit gegaan. Sinds 1991 is er al 850 miljoen dollar in de sector gepompt, maar de problemen zijn nog niet opgelost. Onder andere door problemen rond certificeringen kan het land nauwelijks exporteren. Op dit moment is het land een netto importeur. Volgens de officiële cijfers heeft het land een productie van 1 miljoen ton groenten en 500.000 ton fruit. De telers zouden meer kunnen produceren, maar daar is geen markt voor.

Jaarlijks wordt er zo'n 50.000 tot 70.000 ton abrikozen geoogst. Daarvan wordt 20% vers geconsumeerd, de rest wordt verwerkt. Het grootste deel, 85%, wordt geëxporteerd. Vooral Tadzjikistan is een grote afnemer. Voor appelen, aardbeien en frambozen is de situatie vergelijkbaar. De productie staat op 255.000 ton appelen, waarvan 36% als veevoer eindigt. Van de 4.000 ton frambozen en 5.000 ton aardbeien wordt slechts een klein percentage verwerkt.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.