Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
LTO-adviseur Klaas Johan Osinga:

"Aandacht voor gevolgen Russische boycot mag niet verslappen"

De Russische boycot van een reeks agrarische producten heeft de Nederlandse land- en tuinbouw op jaarbasis een tot anderhalf miljard euro aan omzet gekost. Deze boycot duurt nu twee jaar en nog steeds worden vooral boeren en tuinders geraakt. "Er ligt een politiek probleem en dat vraagt om een politieke oplossing. De gevolgen van dat politieke probleem worden nu afgewenteld op de schouders van boeren en tuinders en verwante bedrijven."

Dit zei Klaas Johan Osinga, LTO-adviseur Internationale Zaken, in het programma 'Zaken doen met' van BNR-radio. In gesprek met presentator Ruud Hendriks benadrukte Osinga, dat deze heikele kwestie nu min of meer op de achtergrond raakt, terwijl de schade 'gewoon' blijft doorlopen. Telers van groente en fruit hebben net als melkveehouders en de vleessector veel last van de Russische boycot van voedselproducten.

Normalisatie
De vrees voor aanhoudende druk op de opbrengstprijzen is geen theorie, fruittelers kunnen er van meepraten. "De aandacht voor deze schrijdende problematiek mag niet verslappen, niet in Den Haag en ook niet in Brussel. Dit is een politiek probleem, waar boeren en tuinders part noch deel aan hebben. Daarom dringt LTO ook aan op een normalisatie van de handelsverhoudingen met de Russen," aldus Osinga.

Hendriks stelde de vraag of Rusland in zijn eigen voedsel kan voorzien. Osinga: "Zeventig jaar communisme heeft de Russische boerenstand verwoest. Het duurt generaties om dat weer op te bouwen."

Handelsbalans
In de uitzending wees Osinga er fijntjes op dat de onderlinge handelsbalans flink in het voordeel is van de Russen. Nederland importeert jaarlijks netto voor € 9 miljard uit Rusland, vooral in de vorm van aardolie. Voor een klein deel betreft de import uit Rusland granen, maïs en koolzaad. "Die handel gaat gewoon door. Maar wij worden als boeren en tuinders gebruikt als politiek drukmiddel. Dat vinden we volkomen onterecht."

Klik hier om de uitzending van BNR terug te luisteren.
Publicatiedatum: