Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Spanje en Chili op de tweede en derde plek

VS belangrijkste importeur Peruaanse zoete uien

Volgens statistieken van Peruaanse uienexport was de Verenigde Staten in 2015 de grootste markt voor de afzet van zoete gele uien met 84%. Hierna volgden Spanje en Chili met respectievelijk 8% en 5%. De grootste markt voor rode uien was Colombia met 41%. 

De ui heeft de vierde plek op de ranglijst van meest geconsumeerde en verkochte groente in de wereld. China en India zijn verantwoordelijk voor 47% van de jaarlijkse wereldwijde uienproductie met productievolumes van respectievelijk 22.300.000 en 19.200.000 ton. Dit zijn ook de landen die de meeste uien exporteren. 

De hoge plek op de ranglijst is geen toeval want de ui is een belangrijk ingrediënt in gerechten wereldwijd. Door zijn veelzijdigheid kan het in bijna elk gerecht worden gebruikt. 

Peru is niet één van de 8 grootste producenten ter wereld, maar het heeft wel de zoete gele ui op de internationale markt kunnen introduceren. Op dit moment exporteert Peru echter nog maar 10% van de totale export aan zoete gele uien. Vorig jaar exporteerde Peru 160.000 ton uien waarvan 71% zoete gele uien waren en de rest rode uien. Deze export lag 8% hoger dan in 2014. 

Chili exporteert ook zoete gele uien maar in kleinere hoeveelheden dan Peru. In 2015 exporteerde Chili 27.000 ton, wat 28% minder was dan in 2014. Chili exporteert vooral naar Brazilië (62%), Spanje (13%) en het Verenigd Koninkrijk (10%). 

Hopelijk blijft de Peruaanse uienexport toenemen want het zorgt voor welvaart en vooruitgang in de gebieden waar het geproduceerd wordt zoals Arequipa. Arequipa heeft het grootste oppervlak aan uienteelt in tegenstelling tot Ica waar de landbouw zich vooral op andere gewassen richt. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven