Dick Hylkema (NAO) bezoekt Russische aardappelsector

"Ook in seizoen 2016/17 Nederlands pootgoed naar Rusland"

Tholen - Vandaag sluit directeur Dick Hylkema van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) een bezoek aan de Russische aardappelsector af. "Samen met vertegenwoordigers van de Landbouwraad heb ik de Russian Potato Union bezocht, een associatie van aardappeltelers en importeurs. Ook zijn we bij het landbouwministerie, de Russische PD en het 'Plant Quarantine Institute' op bezoek geweest, waar men het hele onderzoekscentrum heeft laten zien."


Dick (midden) op het Russische landbouwministerie

"We vonden de aanvang van het seizoen een mooi moment om de banden met de Russen aan te halen. Een aantal percelen in de Noordoostpolder was uitgesloten van pootgoedexport vanwege de aardappelmoeheid die twee jaar terug was aangetroffen. Gelukkig hebben we nu van Russische zijde vernomen dat we ook in het seizoen 2016/17 Nederlands pootgoed kunnen leveren en dat de blokkade voor de percelen uit de Noordoostpolder, onder voorwaarden, wordt opgeheven", vertelt Dick.

Hij kijkt terug op een goed bezoek. "De contacten zijn gelegd en dat maakt het in de toekomst ook makkelijker om afspraken te maken. Voor de export van pootgoed hebben we samen met EZ een hobbel weg kunnen nemen met de toelating van het pootgoed uit de betreffende percelen uit de Noordoostpolder, al moeten de concrete afspraken nog door de overheden vastgelegd worden." Voor wat betreft consumptie-aardappelen wil hij geen verwachting wekken. "Die vallen onder de boycot en dat is op dit moment absoluut geen issue."

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven