Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Turks export Azerbeidzjan gestegen

Amerikaanse appelsector vreest import ziektes

De Amerikaanse sector vreest ziektes te importeren als de markt open gaat voor Poolse appelen. Turkije exporteerde meer naar Azerbeidzjan in de eerste acht maanden van dit jaar. Moldavië wil de export naar Wit-Rusland vergroten en investeert daarom in infrastructurele projecten. Oezbekistan is geïnteresseerd in export naar Rusland en pleit voor versimpeling van de regels. Medvedev beloofde dat groenten en fruit ook in het verre oosten van Rusland goedkoper zullen worden.Amerikaanse appelsector vreest import ziektes

Hoewel de Amerikaanse appelsector niet zit te wachten op de import van Poolse appelen, is de grootste zorg niet het fruit. Telers zijn bang dat er met de appelen ook ziektes en schimmels geïmporteerd zullen worden die nu nog niet in het gebied voorkomen. Daarom hopen de telers dat de USDA strikte eisen zal stellen aan het fruit. Volgens een expert is het niet meer dan logisch dat die eisen gesteld worden aan de appelen en zijn de zorgen voorbarig.

Turks export Azerbeidzjan gestegen

In de eerste acht maanden van dit jaar kwam de Turkse AGF-export naar Azerbeidzjan uit op 33.500 ton, goed voor 12,84 miljoen dollar. Vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder is de export 98 procent gestegen. De groentenexport kwam uit op 6,36 miljoen dollar. De fruitexport, vooral citrus, bracht 5,4 miljoen dollar op. In de eerste maanden van 2015 kwam de export niet boven de 12.231 ton tegen 6,48 miljoen dollar. Turkije lijkt hiermee in ieder geval gedeeltelijk de gevolgen van de Russische boycot te compenseren met export naar buurland Azerbeidzjan.

Moldavië wil meer export Wit-Rusland

De Moldavische regering staat open voor gezamenlijk investeringen in infrastructuur met Wit-Rusland. Daarmee moet de export van Moldavische producten naar Wit-Rusland en de Euraziatische Economische Unie groeien. Dat liet de premier van Moldavië, Pavel Filip, weten na een ontmoeting met de Wit-Russische president Alexander Lukaschenko. Beide staatsmannen spraken hun waardering uit voor de samenwerking tussen de landen.

Oezbekistan stelt 'groene corridor' voor

Oezbekistan en Rusland onderhandelen over versimpeling van de procedures om groenten en fruit te verhandelen. De Oezbeekse regering stelt daarom voor om een 'groene corridor' op te zetten. Een werkgroep van de twee landen heeft al de opdracht om de handel een impuls te geven. Volgens de berichten is de export van Oezbekistan al flink gestegen, maar zou een simpelere procedure de handel verder bevorderen.

Medvedev: goedkopere AGF in verre oosten

De Russische premier Medvedev heeft een aantal instellingen opdracht gegeven om financiële ondersteuning te bieden aan agrarische bedrijven in het verre oosten van het land. Ook moeten de transporttarieven voor vervoer van Europees Rusland naar het oosten verlaagd worden. Dit jaar is er zo'n 214 miljard roebel (2,9 mld euro) aan subsidie beschikbaar voor de landbouw. Volgens de premier zijn er geen plannen om dat budget volgend jaar te verlagen.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven