Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Reactie GroentenFruit Huis:

Exportpositie Nederland: woorden, maar dan ook daden

Zaterdag 24 september heeft het kabinet haar visie over de export van de agrofood sector, waaronder de voedingstuinbouw, naar de Tweede Kamer gestuurd. Het GroentenFruit Huis reageert:

Kwaliteit, duurzaamheid en gezondheid moeten de onderscheidende kenmerken zijn van internationaal verhandelde producten. Een sterk punt van het beleid van het kabinet is om dit meer en beter uit te dragen en van een Holland imago te voorzien. Zo versterken de verschillende land- en tuinbouwsectoren elkaar. Als groente- en fruitsector zullen we dit beleid actief ondersteunen.

Door inzet van de WTO dalen de tarifaire barrières. Non-tarifaire barrières zoals fytosanitaire eisen nemen zienderogen toe. Terecht wordt de rol van de NVWA door het kabinet cruciaal genoemd. Echter geruime tijd ervaren de bedrijven dat de capaciteit van de NVWA achteruit is gegaan. Dossiers blijven lang liggen, handelsvragen worden niet adequaat beantwoord. In de miljoenennota is er geen extra ruimte voor de NVWA gemaakt. Als het kabinet werk wil maken van onze exportpositie dan zullen ze bij de NVWA moeten uitbreiden.

Terecht concludeert het kabinet bij monde van staatssecretaris van Dam dat de opbouw en samenwerking van de hele keten de basis is van onze exportpositie. Nederland is niet alleen een belangrijk productieland maar ook een belangrijke toegangspoort voor land- en tuinbouwproducten voor heel Europa. De positie van Nederland als invoerland is volstrekt onbesproken terwijl die ook is verbonden met onze exportpositie doordat wij een compleet assortiment kunnen leveren. Wij pleiten voor een actievere inzet vanuit de politiek om de uitzonderlijk sterke positie van Nederland als invoerland voor land- en tuinbouwproducten van Europa beter te bewaken. Het beleid wordt in Brussel gemaakt en als klein land raak je al gauw in de besluitvorming ondergesneeuwd. Dit verzwakt niet alleen de sector maar ook de mainports Rotterdam en Schiphol.

Ook op de landbouwposten wordt al jaren gekort. Er liggen grote kansen in verre landen maar juist ook in de direct omliggende landen. De koningsbezoeken aan ons buurland Duitsland zijn van grote waarde voor onze exportpositie. Juist in de EU landen worden de landbouwposten geschrapt zoals recentelijk de UK en straks ook Spanje. De komende twee jaar speelt de Brexit een cruciale rol voor de totale export. Wij roepen het kabinet dan ook op de post voor landbouw in Londen per direct weer in te vullen. Succes verzekerd.
Publicatiedatum: