Eerste orders binnen bij Turkse exporteurs

Rusland heft boycot Turkije en Egypte op

Turkije en Egypte mogen weer groenten en fruit exporteren naar Rusland. Moskou opende de grenzen voor beide landen die eerder werden geboycot. Rusland wil tijdens een vergadering van de VN niet met Europa onderhandelen over de sancties. Een Oostenrijkse politicus zegt dat de annexatie van de Krim een realiteit en dat de Krim altijd Russisch geweest is. De Russische minister van Landbouw zegt dat het land niet hoeft te vrezen als de boycot opgeheven wordt; de sector staat er goed voor.

Rusland heft boycot Egypte op

De boycot op Egyptische groenten en fruit, met uitzondering van aardappelen, wordt opgeheven. Dat meldt het Russische persbureau Tass. "De partijen bereikten een overeenkomst over de export van Egyptische groenten en fruit," aldus de Russische fytosanitaire dienst. De Egyptische bedrijven voldoen aan de fytosanitaire eisen die door Rusland gesteld worden. In oktober en november zal een Russische delegatie het land bezoeken om de situatie te evalueren. Tijdens het laatste bezoek wordt gekeken naar de aardappelexport. De export was sinds 22 september geboycot door Rusland.Turkije ontvangt eerste orders

Het hing al sinds de laatste ontmoeting tussen Poetin en Erdogan in de lucht, de boycot van Turkse groenten en fruit zou worden opgeheven. Deze week meldde de West Mediterranean Exporters Association (BAIB) dat de Turkse exporteurs de eerste orders van Russische klanten hebben ontvangen, na een bezoek aan de World Food Moscow eerder deze maand. Het zou onder andere gaan om orders voor tomaten, paprika, courgettes, granaatappelen, sinaasappelen en sla: producten die sinds januari geboycot werden.

Geen overleg Rusland EU tijdens VN vergadering

Rusland wil niet met de EU overleggen over de sancties tijdens de vergadering van de VN. "We hebben die vraag nooit gesteld. Wij waren het niet die de sancties instelden en wij zijn niet degenen die de sancties moeten opheffen," aldus de Russische staatssecretaris van Buitenlandse Zaken.

Oostenrijkse politicus: Krim bij Rusland is realiteit

De Oostenrijkse politicus Heinz-Christian Strache, van de Freedom Party of Austria (FPA) denkt dat de aansluiting van de Krim bij Rusland al een politieke realiteit is. "Het referendum was democratisch en legaal. We waren er bij en hadden de mogelijkheid om er zeker van te zijn dat de hereniging in overeenstemming is met de belangen van een meerderheid van de bevolking," aldus de politicus tegen Welt am Sonntag. Ook benadrukte de Oostenrijker dat het schiereiland altijd Russische geweest is en het "illegaal was overgedragen door Kruschev." Tot slot heeft de EU een dubbele moraal aldus Strache, daarbij verwees hij naar de positie van de Unie ten opzichte van de oprichting van Kosovo.

Patstelling in Europa
Binnen de Europese Unie lijkt een patstelling te ontstaan tussen voorstanders en tegenstanders van de sancties tegen Rusland. Volgende maand wordt er weer overlegd over de relatie met Rusland. Het kamp van de voorstanders is door de Brexit verzwakt. De tegenstanders worden nog altijd aangevoerd door Italiƫ, Griekenland, Cyprus, Slowakije en Hongarije. Volgens bronnen binnen de EU zal de situatie nagenoeg hetzelfde blijven. Tegenstanders voelen er niet voor om als enige land tegen sancties te stemmen. "Het wordt anders als een paar landen samen tegen stemmen," aldus een bron tegen Reuters.

Opheffen boycot niet schadelijk voor Rusland

Volgens de Russische minister van Landbouw, Alexander Tkachev, hoeft de Russische sector zich geen zorgen te maken, mochten de sancties opgeheven worden. "Niemand weet zeker of de sancties in eind 2017 opgeheven worden," zei hij tijdens een televisie-interview. "Wat ons betreft houden we ze nog vijf jaar in stand, maar als ze opgeheven worden, zal dat geen schokkende gevolgen hebben." Volgens de minister is de sector, mede door subsidies, concurrerend genoeg, de wisselkoers is gunstig voor de Russische telers en consumenten zouden meer interesse hebben in binnenlandse producten.

Europese supermarkten op de Krim

Europese supermarktorganisaties met filialen op de Krim doen nog altijd zaken met het eiland. Daarvoor maken ze gebruik van een constructie met dochterbedrijven. Persbureau Reuters onderzocht hoe deze constructie werkt en schreef er een uitgebreid artikel over.


Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven