Deutsche Bank opnieuw hard onderuit

De zorgen om Deutsche Bank zijn nog niet voorbij. De koers van een van de belangrijkste banken van Europa daalde vanochtend naar een nieuw dieptepunt. De koers van het aandeel daalde na opening met 8 procent. Persbureau Bloomberg meldde gisteren dat klanten van de bank zouden weglopen. Eerder deze week daalde de koers ook al sterk. De bank staat mogelijk miljardenboetes te wachten in de Verenigde Staten.

Volgens topman John Cryan zijn er krachten in de markt die het vertrouwen in Deutsche Bank willen ondermijnen, stelt hij vrijdag in een boodschap aan zijn personeel.

Hij wees daarbij onder meer op de berichten dat tien hedgefondsen hun posities bij Deutsche Bank hebben verkleind. Dat is slechts een klein deel van de ruim achthonderd hedgefondsen waarmee de bank zaken doet, maar genoeg om onrust in de markt te veroorzaken.

Sterker
De balans van de bank is nu echter sterker dan op enig moment in de afgelopen twintig jaar, benadrukt Cryan in zijn brief aan het personeel. Geruchten over de positie van de bank missen volgens hem dan ook elke basis.

Ook de zorgen die zijn ontstaan rond de megaboete die het concern in de VS boven het hoofd hangt, rechtvaardigen volgens Cryan niet de scherpe val van de beurswaarde van Deutsche Bank in de afgelopen weken.

Aandeel
De zorgen over de kapitaalpositie van de bank namen afgelopen weken sterk toe, nadat Amerikaanse autoriteiten een boete van 14 miljard dollar voorstelden om verdere vervolging voor misstanden rond de verkoop van hypotheken in de VS af te kopen.

De bank wees die schikking af, maar zal naar verwachting toch stevig in de buidel moeten tasten. Daarnaast lopen er nog onderzoeken naar onder meer manipulatie van wisselkoersen en grondstofprijzen door de bank, die zijn buffers toch al moet versterken om aan strengere eisen te kunnen voldoen.

Spil
Als spil in de internationale financiƫle sector kan Deutsche Bank vele banken met zich mee trekken bij een eventuele val. De zorgen om de bank raakten de aandelenkoersen van andere Europese banken vrijdag dan ook hard.

Mede door de stevige koersverliezen in de financiƫle sector stonden de Europese beursgraadmeters op de laatste dag van september flink in het rood.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven