Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

VLAM verkent de markt in Slowakije & Hongarije

Samen met exporteurs van groenten, fruit, vers & verwerkt vlees trok VLAM midden september naar Slowakije en Hongarije. Het doel: nieuwe handelsrelaties aanknopen met de plaatselijke aankopers. Dit sector overkoepelende initiatief past in de missie van VLAM om nieuwe exportmarkten te ontwikkelen. En de ervaring leert dat contactdagen, waarbij persoonlijke contacten centraal staan, een efficiënte formule vormen.Voor de organisatie van deze contactdagen naar Slovakije en Hongarije kon VLAM rekenen op de ondersteuning van de plaatselijke vertegenwoordigers van Flanders Investment and Trade. In Slovakije lag de focus op persoonlijke handelsgesprekken tussen leveranciers en plaatselijke aankopers. In Hongarije werden deze aangevuld met een aantal winkelbezoeken en een uitgebreid bezoek aan de vroegmarkt, waar lokale telers en grootdistributeurs mekaar vinden. Op beide markten merkten we dat er nog ruimte is voor meer export van onze Vlaamse agrovoedingsproducten.
Tijdens de driedaagse kregen de deelnemers uit de verschillende productgroepen de kans om samen deze twee centraal-Europese markten te prospecten. Bovendien konden ze interessante ervaringen uitwisselen waardoor hun blik verruimde. Er kon immers in alle openheid gesproken worden over het benaderen van deze twee markten met verse voeding.

Over Hongarije

Hongarije telt een bevolking van 9.874.784 inwoners en kende in 2015 een groei van BBP tot 2,5%. Met de gestegen levensstandaard tonen de Hongaren de jongste jaren steeds meer interesse voor diverse buitenlandse voedingsproducten. Hongarije is netto-invoerder van voeding en dranken, waarbij het overgrote deel uit de EU-zone komt. Het land heeft een lange landbouwtraditie, vooral in het zuiden en het oosten, maar het belang van de landbouwsector neemt er wel af. De EU-landen vormen een belangrijke handelspartner voor Hongarije, vooral voor varkensvlees. In 2015 importeerde Hongarije 140.554 ton aan varkensvlees, waarvan 1.739 ton uit België kwam.

Over Slovakije

Slovakije telt 5.445.802 inwoners en tekende in 2015 ook een groei van 3,6% van het BBP op. De landbouw is er goed ontwikkeld en vertegenwoordigt 3,8% van het Slowaakse BBP. Ook voor Slovakije is België een leverancier van varkensvlees, waarbij er tevens goede vooruitzichten zijn voor de export van andere landbouwproducten.

Voor meer info over deze of volgende horizontale initiatieven: export@vlam.be.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven