Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Boetes plantuienkartel verlaagd

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelt dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vanwege kartelvorming boetes mocht opleggen aan telers en verwerkers van eerstejaars plantuien, maar verlaagt de door ACM opgelegde boetes.

Volgens ACM maakten verschillende bedrijven voor 2009 een afspraak die was bedoeld om het aanbod van eerstejaars plantuien te beperken en zo een hogere prijs voor plantuien te realiseren. Vier beboete bedrijven stelden hoger beroep in tegen een uitspraak van de rechtbank Rotterdam waarbij de boetes in stand waren gelaten.

Het CBb stelt vast dat ACM heeft bewezen dat de vier bedrijven voor het teeltjaar 2009 een kartelafspraak hebben gemaakt. ACM mocht daarom boetes opleggen aan deze bedrijven. De boetes variƫren van 260.000 euro tot 1,3 miljoen euro.

Volgens de bedrijven had ACM bepaalde omzet, zoals de omzet die is behaald in andere lidstaten van de Europese Unie, buiten beschouwing moeten laten bij het bepalen van de hoogte van de boete. Het CBb geeft hen daarin geen gelijk. Wel is het CBb van oordeel dat de overtreding minder ernstig is dan ACM aanvoert. De afspraak was bedoeld om een verstrekkende horizontale productiebeperking te realiseren en was geschikt om de prijzen voor eerstejaars plantuien op te stuwen. Op zich vormt dat een zeer zware overtreding. Uit het dossier blijkt echter dat de afspraak voor een groot deel is mislukt. De daadwerkelijke gevolgen bleven daardoor beperkt. Met dat laatste hield ACM onvoldoende rekening. Voor twee bedrijven leidt dit tot lagere boetes. De aan de andere bedrijven opgelegde boetes waren al gelimiteerd door het wettelijke boetemaximum en worden daarom niet verder verlaagd.

Klik hier om de volledige uitspraak te lezen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven