Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Zuid Afrika: Toenemende vraag naar bewerkte knoflook

Knoflook is een daglengte afhankelijk gewas waardoor het in Zuid-Afrika geteeld kan worden in periodes waarin ook uien geteeld worden. De lokale jaarlijkse opbrengst is bescheiden en bedraagt ongeveer 2.500 ton.

Jaarlijks wordt er een volume van 1.200 ton verse, gedroogde knoflook geïmporteerd voor gebruik als smaakmaker in kruidenmixen en om opnieuw gehydrateerd te worden. De knoflook wordt voor het overgrote deel uit China geïmporteerd. 

"De prijzen volgen de wereldwijde tendens. De grootste volumes zijn afkomstig uit Spanje en China levert kleinere volumes," legt Gerard van de Laarse van Simply Garlic uit. "Om de lokale sector te 'beschermen', moeten alle verse importproducten worden bestraald zodat zij niet als teeltmateriaal gebruikt kunnen worden."

"Dit leidt tot een geleidelijke verslechtering van de kwaliteit van lokaal geproduceerde knoflook," vindt Gerard. Voor geïmporteerde knoflook heeft de overheid ook flinke heffingen ingevoerd, eveneens ter bescherming van de lokale markt.Knoflook is een traditioneel Zuid-Afrikaans product dat wordt gebruikt in veel traditionele gerechten en bij elke supermarkt en groentenwinkel te koop is. De vraag naar knoflook neemt jaarlijks met 6% toe.

"De export bedraagt gemiddeld zo'n 1.000 ton per jaar. Afrikaanse buurlanden zijn de grootste afzetmarkt maar concrete cijfers ontbreken omdat niet alleen de lokale productie wordt geëxporteerd maar ook geïmporteerde producten," vertelt Gerard. "We exporteren ook kleine volumes gehydrateerde knoflook naar Zwitserland."

Zuid-Afrika kan niet concurreren met China en India als het op productie aankomt en is een netto-importeur van knoflook. Zodoende wordt de prijs bepaald door de wereldwijde markt, waardoor de prijs de laatste 12 maanden enorm is gestegen met name voor gedroogde knoflook, waarvan de prijs met 200% steeg.

Bewerkte knoflook wint aan populariteit met een constante jaarlijkse groei van 8%. Het product moet gekoeld bewaard worden maar door innovatieve nieuwe productlijnen zoals Squeeze Minced Garlic kan de categorie uitgebreid worden.

"Zwarte knoflook wordt lokaal gefermenteerd uit verse, geïmporteerde knoflook vanwege de betere kwaliteit," vertelt Gerard. "Zwarte knoflook wordt ook op kleine schaal geïmporteerd maar de lokaal gefermenteerde zwarte knoflook laat een constante groei zien, waarbij de maandelijkse volumes zijn gegroeid naar 2 ton per maand."

"De Zuid-Afrikaanse consument is dol op nieuwe producten zoals zwarte knoflook en zongedroogde tomaten- en uienschijfjes, die wij eveneens produceren."

Voor meer informatie:
Gerard ven der Laarse
Simply Garlic
+27 84 491 2000
Email: gerard@simplygarlic.co.za
www.simplygarlic.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven