Rusland wacht op Turks voorstel

Extra maatregelen tegen smokkel

Rusland heeft extra maatregelen genomen om de aanhoudende stroom smokkel uit Wit-Rusland te stoppen. Wit-Rusland krijgt het niet voor elkaar om succesvol op te treden tegen de illegale handel. Toch is de stroom niet gestopt. Onlangs werden nog Poolse peren onderschept. Om de invoer van Turkse producten weer op gang te helpen, moet de Turkse regering met een voorstel komen. Volgens de Russische autoriteiten zijn er nog geen maatregelen voorgesteld.

Russische maatregelen remmen smokkel

Rusland voelt zich gedwongen om maatregelen te nemen tegen de illegale doorvoer via Wit-Rusland van geboycotte producten. Het Europese land groeide uit tot een grote exporteur van groenten en fruit naar Rusland. Uit de cijfers blijkt dat er meer Wit-Russisch product werd geëxporteerd dan er geteeld werd. Wit-Rusland krijgt het niet voor elkaar om die stroom smokkelwaar te stoppen. De Russische autoriteiten hebben daarom extra controleposten opgesteld bij de grensovergangen om de ladingen te controleren.

Sinds de autoriteiten de onderschepte producten mogen vernietigen werd al 8004 ton groenten en fruit vernietigd. Om de smokkel te stoppen reisden Russische inspecteurs naar alle grote exportlanden en bezochten daar de grootste exporteurs.

Appelen behoren tot de meest gesmokkelde producten. Door de scherpe controles in december vorig jaar, zijn er dit jaar minder appelen toegelaten tot Wit-Rusland. De export van appelen is volgens de officiële cijfers van Wit-Rusland in de afgelopen zeven maanden gedaald. vorig jaar werd in die periode 4,7 keer meer appelen geëxporteerd. Dat duidt er op dat de smokkel van appelen succesvol wordt aangepakt. Veel partijen werden vergezeld met vervalste documenten, in sommige gevallen ging het zelfs om documenten uit landen waar geen appelen geteeld worden. Door de scherpere controles van de Russische autoriteiten is er een neerwaartse trend te zien in de smokkel van appelen.


bron: Rosselkhoznadzor

Toch is de stroom nog niet volledig gestopt. Op 20 oktober werd er bij de controlepost Dolostsy, West-Rusland, een partij peren onderschept. Hoewel de documenten verklaarden dat de peren Wit-Russisch van oorsprong waren, ontdekte de inspectie dat het fruit Pools was. De 19 ton peren is vernietigd.

Rusland wacht op Turks voorstel

Vorige week werd ook een partij Turkse druiven onderschept. De 576 kilo druiven wachtte ook vernietiging. Volgens de Russische autoriteiten moeten Turkije meer haast maken om de handelsbelemmeringen tussen de landen op te heffen. Na de onderhandelingen eerder deze maand waarin werd aangekondigd dat er een einde gaat komen aan de boycot, zijn de landen overeen gekomen dat Turkije een aantal maatregelen zou voorstellen om de fytosanitaire veiligheid te kunnen waarborgen. Volgens de Russische autoriteiten is dit voorstel nog niet ontvangen.

In het voorjaar kondigde Rusland een boycot af van Turkse paprika, granaatappel, aubergine, sla, ijsbergsla en pompoen op basis van fytosanitaire overschrijdingen. In januari sloot Rusland de grenzen voor onder andere Turkse sinaasappelen, mandarijnen, druiven, appelen, peren, abrikozen, perziken, nectarines, pruimen, aardbeien, tomaten, komkommers, bloemkool, broccoli en gele uien. Op 10 oktober kwamen president Erdogan en president Poetin overeen dat de boycot gedeeltelijk opgeheven zou worden. Een dag later volgde het decreet dat de import van sinaasappelen, mandarijnen, abrikozen, perziken en nectarines weer toestond.


Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven