William Findlay, Bradfordshire Growers Group

Brits uienseizoen had dit jaar twee gezichten

De Britse uienoogst is voltooid na een seizoen dat gekenmerkt werd door grote verschillen. Het voorjaar en begin van de zomer verliepen zeer nat en de tweede helft van de zomer was warm en droog.

"Deze weersomstandigheden hebben ertoe geleid dat de uien niet diep geworteld zijn," legt William Findlay, van de Bedfordshire Growers Group, uit. "Als gevolg van de grote hoeveelheden neerslag bij aanvang van het seizoen, waren de wortels ondiep en oppervlakkig, waardoor irrigatie in de droge periode bemoeilijkt werd."

Normaal gesproken heeft een ui wortels van zo'n 50 cm of langer. Dit jaar lag de gemiddelde worteldiepte rond de 15 tot 20 cm. De worteldiepte varieerde per grondsoort. Op de zanderige leemgronden in met name Norfolk en Suffolk hadden telers problemen.

"De maten vormen eveneens een uitdaging dit seizoen maar de kwaliteit is bijzonder goed dankzij de gunstige weersomstandigheden in september tijdens de oogst," vertelt William. "Het bewaren zal wisselend verlopen, maar het is nog te vroeg om hierover uitspraken te doen. De grootste zorg zal Fusarium zijn omdat we dit veel tegenkomen vanwege het natte weer bij aanvang van het seizoen. Het zal dit jaar mogelijk het grootste probleem binnen de sector zijn."

"Wat betreft de markt bestaat er altijd de druk van de retailsector met de grote 4 en de discounters. De contracten worden voorafgaand aan het seizoen getekend, dus is er prijzendruk. We verwachten geen tekorten maar ook zeker geen overvloed, aangezien het totale productievolume het laagste sinds 2013 is, (13% minder dan vorig seizoen). British Onions raamt de totale productie op 433.000 ton.
Zoete rode uien
Sinds een aantal jaren produceert Bedfordshire Growers in samenwerking met Alastair Findlay steeds grotere volumes zoete, rode uien. De uien werden zo'n twintig jaar geleden ontwikkeld door Williams vader Alistair na een selectieproces van jaren. Hij ontwikkelde een rode ui met een minder scherpe smaak die tijdens de bewaarperiode van nature een zoete smaak ontwikkelt. De ui kan zonder tranen worden gesneden wat uniek is voor uien.

Vorig jaar werden er 4 hectare van aangeplant. Dit jaar werd dat areaal uitgebreid naar 10 hectare. William legt uit dat dit een langzame toename is maar ook een leerproces vormt. Het is een originele hybride en we moeten nog leren hoe we er het beste mee om kunnen gaan.

"We leveren momenteel zoete, rode uien aan ASDA en vanaf volgende week ook aan M&S. Andere retailers hebben eveneens interesse getoond. We werken samen met een Nederlandse onderneming voor de export. Er liggen goede kansen in Noord-Amerika, waar zoete uien een aandeel van 20% van de totale uienverkoop vertegenwoordigen."

Het voorlichten van de consument is in het VK wat moeilijker omdat Britten niet bekend zijn met zoete uien. In Amerika daarentegen speelt dit probleem niet. Via media aandacht proberen wij de Britse consument bekend te maken met ons product.


Voor meer informatie:
William Findlay
+44 1234 838275
Email: william@thelakesfarm.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven