René Schilder, 2FX Treasury

Devaluatie Egyptisch pond: wat gebeurt er in de financiële markt?

De Egyptische regering en de centrale bank hebben op 3 november aangekondigd dat de EGP een vrij verhandelbare valuta wordt. Met onmiddellijke ingang wordt de koppeling die de EGP had met de Amerikaanse dollar dus afgeschaft (1 USD = 8.78 EGP). Ook werd de rente verhoogd met 3 procent naar 14.75%. Wat gebeurt er in de financiële markt?

door René Schilder, 2FX Treasury

Deze historische aankondiging heeft de markt compleet verrast. Na een eerdere devaluatie in maart van dit jaar was er wel de verwachting dat er meer stond te gebeuren. De toegekende noodlening van het IMF had een aantal voorwaarden, waaronder de wisselkoers. Op de zwarte markt werd vorige week een koers gezien van 1 USD = 18 EGP. Dit werd vooral gedreven door het grote tekort aan harde valuta in Egypte.

Zachte landing
Voor donderdag 3 november had de centrale bank een referentiekoers afgegeven naar de markt. De banken in Egypte mochten handelen op een koers van 1 USD = 13 EGP met een bandbreedte van 10 procent rondom deze referentiekoers. Deze opzet was gekozen om de markt een zachte landing te laten maken na de devaluatie van bijna 50 %.

Auction biedingen
Ook is er donderdag 3 november een auction (veiling) geweest voor de lokale banken om USD te kunnen kopen bij de centrale bank. Banken mochten bij deze auction biedingen inleggen die niet gebonden waren aan de referentiekoers. Op de website van de centrale bank werden die avond de koersen gepubliceerd. De koers van 3 november is vast gesteld op 14.645 (2 november was dat 8.78). Na publicatie van deze koers zal de bandbreedte komen te vervallen en zal vraag en aanbod de koers van EGP gaan bepalen. Op vrijdag is de markt gesloten. De verwachtingen zijn dat door deze maatregel de afwijkende koersvorming op de zwarte markt zal verdwijnen.

Effect op import en export
De lokale importeur zal hard worden geraakt door deze devaluatie. Hij ziet de kostprijs van zijn product flink duurder worden. De exporteur in Nederland kan niet factureren in EGP, omdat deze valuta alleen gewisseld kan worden op de valutamarkt in Egypte. De importeur is dus aangewezen op zijn bank in Egypte voor het betalen van de geïmporteerde producten. Interessant is om te kijken of er nu alternatieve mogelijkheden zijn die het verwerken van betalingen tussen Egypte en Nederland kunnen verbeteren en ook tegen een transparante prijs.

Openingstijden van banken in Egypte voor het verwerken van valuta transacties en het verwerken van betalingen zijn verder verruimd (zelfs in het weekend mag men transacties verwerken). Door deze maatregel is de verwachting dat uiteindelijk de buitenlandse investeerders meer interesse zullen tonen in Egypte nu er een vrij verhandelbare munt is. Dat zal weer voor een instroom van harde valuta zorgen en de economie een impuls geven.

Voor meer informatie:
www.2fxtreasury.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven