Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Martijn van Damme, Dacomex:

"Goede vraag naar uien, maar veelal uit dezelfde hoek"

Tholen - "Er is een goede vraag naar uien, maar veelal vanuit dezelfde hoek. Afrika neemt momenteel veel uien af. Senegal, Mauritanië en Ivoorkust houden de exportmotor goed op gang, aangevuld met bestemmingen als Midden-Amerika en het Verre Oosten. Grote afwezigen zijn Europese bestemmingen, op het Verenigd Koninkrijk na. Polen, Duitsland en Spanje zijn door hun grote oogsten en lage prijzen leverancier binnen Europa. Dat neemt niet weg dat de afzetcijfers gewoon goed zijn, met daarbij een voorsprong in het totaal geëxporteerde volume", vertelt Martijn van Damme van Dacome.

"Met het oog op de lange termijn zullen we echter wel rekening moeten houden met het feit dat Senegal al vroeg zal gaan werken met importquota's. Immers ligt het tempo waarop deze markt wordt beleverd dermate hoog, dat men lokaal tijdig zal ingrijpen om overvoering van de markt en daarmee overlap met de lokale oogst te voorkomen. Daarmee is de verwachting dat Afrika al vanaf begin januari zijn vraag zal gaan verminderen", vervolgt Martijn.


 
"Verder is het voor de tweede helft van het uienseizoen momenteel koffiedik kijken, maar de voorlopige prognose is dat de mogelijkheden niet toereikend zullen zijn om voldoende af te kunnen zetten. Zo zal Spanje niet aan de markt komen, missen we Polen en Brazilië in het geheel en zullen we de verwachtingen vanuit Afrika vervroegd wat moeten bijstellen. Dit sentiment hangt duidelijk in de markt", vervolgt de exporteur.

"Vanuit de telers neemt het aanbod steeds grotere proporties aan waarbij 14 cent tot op heden de maximaal te realiseren prijs is geweest. De meesten van hen willen voor de kerst toch een groot gedeelte van hun uien van de hand doen. Met nog anderhalve maand tot aan de kerst zal de druk op de telersprijs hoogstwaarschijnlijk nog wat sterker worden. Het is de onzekerheid die de markt momenteel regeert. Desalniettemin blijven het uien en komt de verrassing, zoals dinsdag in de Verenigde Staten, soms vanuit onverwachte hoek", besluit Martijn.

 
Voor meer informatie:
Dacomex
Provincialeweg 46
Sint-Maartensdijk
Tel: 0166-662550
Fax :0166-664260
martijn@dacomex.nl
www.dacomex.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven