voorstel van Cees Veerman

EU wetgeving tegen oneerlijke inkooppraktijken retail

Copa & Cogeca is verheugd over de aanbevelingen van de EU Agri Markets Task Force, vooral de voorstellen voor de introductie van een EU wetgeving ter bestrijding van oneerlijke handelspraktijken in de levensmiddelenketen om faire winsten voor de producenten te kunnen garanderen.

De Task Force is opgericht om te zoeken naar oplossingen voor de extreme instabiliteit op de Europese landbouwmarkt en te helpen bij het verzekeren van een levensvatbare toekomst voor telers en hun coöperaties.

Reactie op het rapport van de Task Force door Pekka Pesonen, algemeen secretaris van Copa & Cogeca: "Wij zijn blij met de belangrijkste aanbevelingen van de groep voorgezeten door Cees Veerman. En dan met name de aanbevelingen voor een EU wetgeving ter bestrijding van oneerlijke handelspraktijken in de levensmiddelenketen. Voor ons is een Europese kaderwet essentieel om oneerlijke handelspraktijken terug te dringen, zodat sancties kunnen worden opgelegd aan marktdeelnemers wanneer deze de Europese wetgevingen breken. Een onafhankelijke ombudsman van een derde partij moet de sancties opleggen wanneer er niet voldaan wordt aan voorwaarden."

"Wij geloven dat de basisbetalingsregeling onder de 'eerste pijler' van het GLB het belangrijkste instrument is voor inkomens stabilisering voor telers, dat moet zo blijven. Directe betalingen aan telers leveren stabiliteit en helpen hun cash flow veilig te stellen. Telers hebben genoeg middelen nodig om de verschillende risico's te beheren waarmee zij worden geconfronteerd, zij het weersomstandigheden, ziekten en plagen of marktinstabiliteit. Onder het plattelandsontwikkelingsbeleid van de EU – de 'tweede pijler' van het GLB - moeten verzekeringen en onderlinge fondsen gericht zijn op het stabiliseren van de rentabiliteit van de kwekerij zonder het handelsverkeer en de concurrentie te veranderen tussen de telers van de verschillende lidstaten. Daarnaast moet het risicobeheersingsprogramma flexibel blijven en naast staatssteun bestaan. De implementatie moet vrijwillig zijn met name voor de telers", zegt hij. "Het is belangrijk om premies toe te kennen op een laag en acceptabel niveau ter bevordering van deze maatregelen.

"En tenslotte, zijn we blij met de aanbevelingen van de Task Force voor verdere ontwikkeling van toekomstige markten. Efficiënte en goed functionerende toekomstige markten helpen telers en agro- coöperaties hun risico's beter te beheren en hun afhankelijkheid van handelaren te reduceren. Het is tevens een een goede stap dat er gekeken wordt naar exportkrediet garanties om exporteurs meer zekerheid te bieden," besluit Pesonen.

Voor meer informatie:
Copa Cogeca
www.copa-cogeca.eu

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven